Hozd magad formába a nyárra! – Szálkásítás 1. rész

czanik.krisztian czanik.krisztian | 2014.06.06 | Életmód | Olvasási idő: 3 perc
Hozd magad formába a nyárra! – Szálkásítás 1. rész

Mi is az a szálkásítás? Formába hozás, a megszerzett izomzat formálása, illetve láthatóvá tétele, ami azt jelenti, hogy változtatni kell az eddigi táplálkozásunkon és edzéstervünkön. A fő cél, a felszaporodott zsírszövet eltávolítása és az izomzatunk tónusosságának, definiáltságának fokozása, ezért a táplálkozás során, a felhasznált energiamennyiségnek meg kell haladnia az elfogyasztott, bevitt mennyiséget!

A szálkásítás, formába hozás meghatározott ideig, 10-15 maximum 20 hétig kell, hogy tartson, és semmiképpen sem összetévesztendő a koplalással, mert különben az ellenkezőjét tapasztaljuk, leépül az izomzatunk, hiányállapotok lépnek fel a szervezetünkben, és különböző betegségek céltáblájává válhatunk! Tehát a többször kevesebb elvét kövessük, együnk három óránként természetes, minőségi alapanyagokból összeállított ételeket!

Ebben az időszakban, a táplálkozásunk elsősorban fehérjékből, és kisebb mennyiségű összetett szénhidrátokból áll (a szénhidrátokat teljes mértékben nem szabad kizárni az étrendből, hiszen a fehérjék beépüléséhez is szükségesek), melyek fogyasztást a nap vége felé folyamatosan csökkenteni kell, illetve a zsírok és a cukrok fogyasztását is csökkenteni kell az étrendünkben a szálkásítás ideje alatt.

A napi étrendünk 2 gramm/testtömeg kilogramm fehérjét (sovány húsok), 1-2 gramm/testtömeg kilogramm szénhidrátot (rizs, zöldségfélék), és kb.10-20 gramm, elsősorban telítetlen zsírsavat (lazac, makréla, olívaolaj, gyümölcs, zöldség) kell, hogy tartalmazzon.

Persze a genetika itt is nagyon sokat számít, hiszen vannak, akik könnyebben, gyorsabban reagálnak a változásra, és vannak, akik nehezebben, illetve nagyon megerőltetőnek, szinte betarthatatlannak érzik a diétát, és annak hatékonyságát. Pedig aki kitartó, az elnyeri méltó jutalmát, csak hát könnyebb róla beszélni, mint megvalósítani! Tulajdonképpen csak elkezdeni nehéz, viszont ha már látható az eredmény, az felér egy doppingszerrel is akár, megsokszorozza az erőnket, önbizalmat ad.

Na de térjünk vissza a megvalósítás fázisához! A diéta megkezdése mindig a fokozatosság elvét kell, hogy kövesse, ezért napról-napra, fokozatosan, kb. 2-300 kcal-val csökkentsük a napi kalóriabevitelünket, így nem éri a szervezetünket egy drasztikus sokkhatás! Általánosságban elmondható, hogy megfelelő edzés mellett, napi kb. 1800-2000 kcal (nők esetében kevesebb, 1500-1700 kcal) energia felvétel javasolt. Naponta legalább 5-6 alkalommal, 3 óránként kell kisebb mennyiségeket fogyasztani, hogy a nagyobb mennyiség, még véletlenül se tudjon zsír formájában raktározódni! Fő táplálékunk a fehérje, melynek nem az energiaszolgáltatás a fő célja, hanem a fölépített izomtömeg megőrzése!

Tudtad, hogy a szálkásítás 70% táplálkozás és 30% edzés? A következő rész az edzésről fog szólni!

Folyatatás következik!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!