A jó szex kulcsa meglepőbb, mint gondolnád

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2022.12.23 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
A jó szex kulcsa meglepőbb, mint gondolnád

A legtöbb alváskutatás az alvást, mint egyéni viselkedésmintát vizsgálja, a felnőtt emberek többsége viszont nem egyedül alszik – vetette fel a kérdést Dr. Wendy Troxel, a Pittsburgh-i Egyetem pszichiátriai és pszichológiai adjunktusa, viselkedéskutató, aki úgy döntött, megvizsgálja hogyan befolyásolja egy pár szexuális életét és a kapcsolat minőségét a közös alvás.

Dr. Troxel 15 éve kutatja az alvászavarok okait, lehetséges következményeit és kijelentette, ez az egyetlen olyan, életminőséget és egészséget is befolyásoló szokás, amelyet a párok rendszeresen közösen folytatnak és jelentős szerepe van, sőt meghatározza a szexuális élet minőségét is.

Jó alvás, jó szex?

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nem csak a saját egészséged, mentális- és fizikális jólléted szempontjából létfontosságú, de a kapcsolat minősége, a kapcsolat egészsége szempontjából is. Nem kell ahhoz különösebb kutatásokat végezni, hogy lásd, a kialvatlanság, a rendszeres alváshiány hatására ingerült leszel, nagyobb valószínűséggel keveredsz konfliktusba, kevésbé leszel empatikus és kevésbé figyelsz partnered érzelmeire, reakcióira. Nem utolsó sorban pedig közvetlen kapcsolat van az alvás és a szexuális aktivitás, a libidó és a nemi hormonok között is.

Férfiak körében végzett vizsgálatok például kimutatták, hogy az öt óránál kevesebb alvás már néhány nap után is jelentős hatással van a tesztoszteronszint csökkenésére, ami akár a 10 százalékot is elérheti. Normál esetben ez a változás 10 év alatt menne csak végbe. A rendszeres alváshiány a női reproduktív hormonokra sincs pozitív hatással. Kutatások szerint már napi egy óra plusz alvás is akár 14 százalékkal növelheti a szexuális vágyat. Dr. Troxel szerint ezért kijelenthetjük, a jó alvás valóban javíthatja egy pár szexuális életét is.

Szinkronitás az alvásban is

Dr. Troxel kutatása a párok szinkronitását is vizsgálta, percre pontosan összevetették a párok alvási ciklusát, szokásait, amelyből kiderül, hogy a valódi párok 75 százaléka alvás közben is összhangban mozog, egyszerre éberek és egyszerre vannak mélyalvásban is. Véletlenszerűen kiválasztott párok esetében ez a szám csak 50 százalék volt.

Dr. Troxel szerint viszont ez nem jelenti azt, hogy pusztán azért, mert valaki beleszeret egy másik emberbe, automatikusan tökéletesen szinkronizálódik partnere alvási szokásaival. A kutatások valójában azt mutatják, hogy az emberek rosszabbul alszanak közös ágyban, mint egyedül.

A cirkadián ritmust nehéz felülírni

Érdekes, hogy a cirkadián ritmus 50 százaléka genetika, ezért is nehéz összhangot találni egy jellemzően éjszakai bagoly és egy reggeli pacsirta mindennapi ritmusában, a biológiát ugyanis nehezen lehet felülírni.

Habár a külön alvás a viktoriánus korban kiváltságnak számított, ma sokkal inkább társadalmi megbélyegzés veszi körül. A jó alvás hiánya viszont egyre súlyosabb társadalmi probléma, ami bizony a szexuális életre is hatással van, amelyre nincs általános megoldás. Minden párnak közösen kell kialakítani azt a ritmust, szokást, módszert, ami hosszú távon is működik. Nem kell feltétlenül drasztikus lépésekben gondolkodni, elég lehet egy szélesebb ágy, külön ágynemű is, amit éjszaka sem tud elvenni a partner, külön matrac az eltérő preferenciáknak és ma már a horkolás megszüntetésére is számos módszer létezik. Ha pedig TV helyett inkább egymásra vagy az alvásra hangolódtok lefekvés előtt, nem csak az alvás minőségére, de a kapcsolatra is jótékony hatással lesz.

Számos stratégia létezik, a megoldás viszont valójában azon múlik, hogy tudtok-e nyíltan, őszintén beszélni a problémáról, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem. Tulajdonképpen ez egy sziklaszilárd, egészséges kapcsolat alapja.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!