A jövő hibrid, de nem feltétlenül személytelen

Szász Nóri Szász Nóri | 2022.11.28 | Üzlet & Siker | Olvasási idő: 4 perc
A jövő hibrid, de nem feltétlenül személytelen

Bár 2020 elején még senki sem gondolta, mára a home office és a hibrid munkavégzés teljesen elfogadottá vált, egyre több helyen vezetik be vagy adnak lehetőséget a munkavállalóknak, hogy részben vagy teljesen otthonról dolgozzanak. Ugyan ez sok szempontból kényelmes, az biztos, hogy az amúgy is kiélezett munkahelyi kapcsolatoknak nem tesz jót a távolság. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy ennek ellenére is erős munkahelyi közösség alakuljon ki.

Egészen 2020 márciusáig bevett gondolat volt, hogy több időt töltünk a munkatársainkkal a munkahelyünkön életünk során, mint a családtagjainkkal és barátainkkal. Mára viszont ez már korántsem evidencia az irodai munkák esetében, és bár a családdal töltött megnövekedett időnek lehet pozitív hozadéka, a mérleg másik oldalán ott van, hogy attól még, hogy nem találkozunk velük, a munkatársainkkal kell hatékonyan és gördülékenyen együtt dolgozni – jó esetben. A közös kávészünetek és hétvégi beszámolók nélkül azonban nehezebb köteléket kialakítani a munkatársakkal, sőt, az online kommunikáció táptalaján könnyedén szárba szökkennek a félreértések. Ezért az alábbi tippek abban segítenek, hogy még hibrid munkavégzés (home office és irodai lét keveréke) esetén is jó viszonyt ápoljanak a kollégák.

Ha lehetséges, legyenek személyes interakciók

Fontos arra buzdítani a dolgozókat, hogy ha lehetséges, találkozzanak személyesen. Vannak bizonyos témák, amiket jobb élőben megbeszélni, de van, akinek az ötletelés is jobban megy közösségben. Időnként pedig a kikapcsolódásról sem szabad megfeledkezni: egy közös ebéd, iszogatás vagy csapatépítő tevékenység is jót tesz a munkatársi kapcsolatoknak.

Az old-school és a technikai eszközök keverése a kapcsolatteremtéshez

A kapcsolattartás érdekében a hagyományos, „régimódi” módszereket és az új technológiát érdemes egyaránt használni. Egy-egy kézzel írott üzenet, egy telefonhívás vagy SMS pozitív hatással lehet a Zoom vagy Teams megbeszélések között. A jövő hibrid, ez már egyértelmű, így minél többféle eszköz áll rendelkezésre a kapcsolatteremtésre, annál gördülékenyebben fog menni a kommunikáció.

A digitális hálózat bővítése

Legyen az LinkedIn vagy a cég saját belső adatbázisa, érdemes olyanokkal is kapcsolatba lépni digitálisan, akikkel nem mindennap állsz kapcsolatban. Ezáltal jobban megismerhetik egymást a cég különböző területein dolgozók, végső soron pedig megoszthatják meglátásaikat, ami segít a közösséghez tartozás érzésének megélésében.

Elég egy emberrel kezdeni

Mindezt érdemes fokozatosan csinálni, és nem mindenkivel egyszerre megkísérelni kapcsolatot teremteni. Legyen egy terved erre is: készíts egy listát azokról az emberekről, akikkel kapcsolatot szeretnél teremteni, vagy akikkel megszakadt a kapcsolatod, nem olyan erős már, mint korábban, esetleg, akivel most kezdtél el dolgozni. Elég egy emberrel elkezdeni ezt a folyamatot.

Lehet, hogy kényelmetlen lesz, de meg kell szokni

A kapcsolatok építése minden érintettől sebezhetőséget igényel. Ne feledd, hogy nem te vagy az egyetlen, aki emberi kapcsolatokra vágyik – a társas összetartozás alapvető emberi szükséglet. Ne érezd magad kellemetlenül hát, ha segítséget kérsz. Általában szeretjük magunkat körülvenni hozzánk hasonló emberekkel – azonban ez nem mindig célravezető. Érdemes más felfogású, más háttérrel rendelkező emberekkel is kapcsolatot teremteni, ami eleinte szokatlan lehet, de megéri.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!