Az élelmiszerek, mint afrodiziákumok - tévhitek és tények

Mészáros Ildikó Mészáros Ildikó | 2014.05.28 | Életmód | Olvasási idő: 5 perc
Az élelmiszerek, mint afrodiziákumok - tévhitek és tények

Az örök szerelem, a boldogság, az állandó szerelmi vágy fenntartásának titka már igen régóta foglalkoztatja az emberiséget, amelynek létezését, már hosszú évezredek óta kutatják és próbálják bizonyítékokkal alátámasztani a tudósok és lelkes amatőrök. Hogy a szerelem, a vágy titkának kutatása már az ókorban is jelen volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy magát az afrodiziákum elnevezést,- mellyel jelen cikkünk is foglalkozik- is a görög mitológia szerelemistennője Afrodité ihlette. A mitológia szerint, amikor Afrodité a tenger habjai közül kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből. Az ezekből termelődő gyümölcsöket, virágokat és illatszereket különösen alkalmasnak tartották a szerelmi vágy fokozására (afrodiziákumok) és Aphrodité növényeinek nevezték őket.

Arról hogy egyes élelmiszerek a szexuális libidót befolyásoló hatással rendelkezhetnek manapság is sok mende-monda kering. Egyesek azt állítják, hogy bizonyos élelmiszerek kinézetük, a nemi szervekre való hasonlóságuk miatt, míg mások véleményük szerint kémiai szerkezetük, illóanyagaik és a szervezetre gyakorolt pozitív hatásaik révén tekinthetők afrodiziákumoknak. Bár a táplálkozástudomány a mai napig nem tudott érdemi bizonyítékokat felmutatni egyes élelmiszerek e tulajdonságaik tudományosan alátámasztott létezésére, mégis vegyük sorra milyen hatásuk tulajdonságaik révén kapták egyes élelmiszerek az igen különleges „afrodiziákum” jelzőt.

A pszichés vágykeltők – osztriga, banán, avokádó, tojás és kaviár

Bár az osztriga igen magas cinktartalommal rendelkezik, és e nyomelem hiánya a férfiaknál meddőséghez, a szexuális teljesítmény csökkenéséhez vezethet, mégsem ez, hanem a női nemi szervekhez való hasonlósága miatt szerepelhet a vágykeltők között. Ugyanez a helyzet a banánnal is, amely a férfi nem szerv anatómiai tulajdonságait hordozza magában, mint vágykeltő. Természetesen nem elhanyagolható mennyiségben rendelkezik B-vitaminokkal és káliummal, amelyeknek a nemi hormonok termelésében is szerepük van. Az avokádó megjelenésén kívül a magas telítetlen zsírsav és E-vitamin tartalma révén a termékenység elősegítéséhez járulhat hozzá. A tojás és a kaviár szintén a reproduktív szervekre a női petesejtre, mint a termékenység jelképére víziónál, így teremt kapcsolatot a természetes vágykeltőkkel.

A hangulatot javító vágykeltők – kakaó, csokoládé

Egy érdekesség, hogy Montezuma azték császárról úgy tartották, hogy csokoládés italt adott katonáinak az ünnepélyes szertartásokon, mint az istenek italát, de maga is több serleggel fogyasztott belőle naponta, hogy a szexuális képességét fokozza. Tény, hogy a kakaó és a csokoládé egyik összetevője a teobromin, amely a koffeinhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező élénkítő hatású vegyület. A csokoládéban megtalálható vegyületek, jellemzően az agyban a szerotonin vagy más néven „boldogsághormon” szint fokozásával ugyanúgy az agy érzelmekért vagy örömérzetért, felelős területeire hatnak, mint az együttlét során felszabaduló hormonok.

A központi idegrendszer működését befolyásoló szerek – alkohol

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működése ugyancsak jelentősen befolyásolja az egészséges szexualitást. Egy szerelmes éjszakán elfogyasztott jó minőségű bor, a benne levő alkohol révén oldja a feszültséget, a központi idegrendszer működését befolyásolva gerjeszthetik a nemi vágyat, azonban hosszabb távon, nagyobb mennyiségben fogyasztva az egészségkárosító hatásaik mellett mindenfajta nemi működést gátolnak.

Mivel a fent felsorolt élelmiszerek fogyasztásától sem várhatunk „csodát”, ezért inkább kerüljük el a mesterséges, ismeretlen eredetű és összetételű, interneten árult „vágyfokozókat”, és törekedjünk a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra, amely tartalmaz minden -a nemi hormonok képzésében, az erek rugalmasságának fenntartásában, az immunrendszerünk működésében- fontos és szükséges tápanyagokat. Ha pedig valamilyen szervi, hormonális vagy lelki tényezők játszanak szerepet a szexuális érdeklődés, a vágy elmaradásában, akkor pedig nyugodtan forduljunk orvoshoz, pszichológushoz, aki segíthet abban, hogy újra teljes értékű szexuális életet éljünk akár „afrodiziákumok” nélkül is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!