Ford Mustang Mach-E: elektromos SUV-ra került a legendás embléma

schmidi schmidi | 2019.11.18 | Sebesség | Olvasási idő: 7 perc
Ford Mustang Mach-E: elektromos SUV-ra került a legendás embléma

A Ford Mustang Mach-E az első modell, amelyet az a 70 fős Team Edison mérnökcsapat tervezett, akiknek a dedikált feladata, hogy felkészítsék a nagy múltú gyártót az autóipar már nagyban zajló paradigmaváltására.

A Tesla Model Y ellenfeleként a piacra küldött új modell az első szereplője annak a sorozatnak, amellyel a Mustang jelzést egy típus megtestesítőjéből egy egész modellcsalád jelképévé formálhatják át. A Mach-E megnevezéssel a Ford az első generációs Mustang Mach 1 változatára utal vissza a most bemutatott elektromos SUV esetén.

A formaterv több ponton hajaz a klasszikus Mustang megjelenésére: az embléma, az első és hátsó lámpatestek, valamint több részlet is a népszerű sportkocsit idézi. Ahogy mostanában több gyártónál is láthattuk már, a Mach-E nyitásához sem terveztek a megszokott értelemben vett kilincseket az ajtókra, a nyitás teljesen elektronikus, a B-oszlopba épített nyomógombokkal, vagy egy mobiltelefonra telepített alkalmazással lehetséges. A tengelytáv és a nyújtott orr-rész (belsőégésű autóknál motorháztető) nem tipikusan az elektromos járművekre jellemző, viszont ezeket az arányokat szándékosan, szintén a Mustang-rokonság jelképeként alakították így.

A beltér a Fordtól megszokott megoldásoktól viszonylag radikálisan eltér, a műszerfalat a két digitális kijelző uralja, melyek közül a középső 15,5 collos érintőképernyőre egy plusz forgatható kezelőszervet is rögzítettek. Innen vezérelhető a jármű számos rendszere és funkciója, a Sync 4 operációs rendszer pedig már távolról, az úgynevezett over-the-air módszerrel is frissíthető. A kisebb, 10,2 collos kijelző a vezető előtt a digitális műszeregység szerepét valósítja meg, mindezek mellett azonban a kormánykeréken, illetve annak közelében számos fizikai kapcsoló és kezelőszerv is a szokott módon elérhető.

Ford Mustang Mach-E

A Mustang Mach-E a Ford új, elektromos autók számára kifejlesztett Global Electrified 2, vagyis GE2 platformjára épül, amely a legutóbbi Focus és Kuga C2 architektúrájának alaposan átdolgozott változata.

A 2020-as megjelenésekor a Mach-E normál (75 kWh) és megnövelt (99 kWh) kapacitású akkumulátorokkal, hátsó- vagy összkerékhajtással is megrendelhető lesz.

A meghajtásról minden esetben állandó mágneses elektromotorok gondoskodnak. A belépő modell esetén egy a hátsó tengelyen, a magasabb felszereltség esetén pedig egy-egy motor mindkét tengelyen, az előbbi esetén 18, az utóbbi estén 19 collos felniken gördítve előre az autót. A kétmotoros változatokat a nagyobb kerékméreten kívül az alapfelszereltségként is járó adaptív LED-es első fényszórókról, valamint a pirosra festett féktárcsákról lehet majd felismerni.

Az akkumulátor a padlón, a két tengely között kapott helyet, Standard Range specifikációban 288, az Extended Range kivitelben pedig 376 lítium-ion cellából áll. A töltés a váltóáramú villamos hálózatról otthon, vagy az egyenáramú gyorstöltőknél egyaránt elvégezhető, ahol akár 93 km megtételére elegendő energia is betölthető 10 perc alatt a 150 kWh töltési csúcskapacitással.

A nagyobb akkumulátorral és hatsókerék-hajtással összeállított változat 600 kilométeres hatótávra lesz képes egyetlen feltöltéssel. Ugyanezzel az energiatárolóval, de összkerékhajtással

a rendszer legnagyobb teljesítménye 337 lóerő, nyomatéka 565 Newtonméter,

amelyet a modellpaletta csúcs változatában a Mustang Mach-E GT 465 leerős teljesítménye és 830 Newtonméter nyomatéka 5 másodperc alatti 0-100-as gyorsulással képes megkoronázni. Utóbbi felszereltségi szinthez a MagneRide adaptív lengéscsillapítók is szériaként járnak majd.

A hátsó csomagtér kapacitása 402 liter, ami a hátsó üléstámlák ledöntésével 1420 literre bővíthető, az autó orrában pedig egy 100 literes űrtartalmű tárolórekeszt alakítottak ki.

A Mustang Mach-E modelleket Mexikóban kezdik gyártani, az értékesítésük pedig szintén eltér majd az eddig megszokott módszertől, a megrendeléseket ugyanis kizárólag online lehet leadni. Az első sorozatgyártott példányok átadására jövő év októberében kerülhet sor. Az alapmodell ára (az Amerikai Egyesült Államokban) 13,3 millió forintnak megfelelő összeg, míg a csúcs változatnak számító GT-ért 18,3 millió forintot kell befizetni.

A korlátozott darabszámú First Edition változat nagyobb akkumulátor-kapacitással, összkerékhajtással, exkluzív Grabber Blue metálfényezéssel, teljes méretű panoráma tetővel, kontrasztos varrású üléskárpitokkal és ‘First Edition’ emblémával díszített küszöbborítással készül, ennek ára 18,1 millió forint.

A híres póni, amely hosszú évtizedekig az izomautók, a szívó V8-asok jelképe volt, most egy tisztán elektromos SUV modellre került fel, azonban várhatóan nem ez lesz az egyetlen típus a közeljövőben a Fordnál, amelynél a Mustang emblémát újraértelmezik.

Murat Gueler, a Ford európai design vezetője egy az angol Autocar magazinnak adott interjújában úgy fogalmazott: „A Mach-E egy lépés a jövőbe, amelynek során nem hagytuk figyelmen kívül a múltunkat sem. Rengeteg érzelem fűződik a Mustanghoz, ezért ideje ezt még szélesebb körben elterjeszteni.”

Mindezt a törekvést az is alátámasztja, hogy a Mach-E típusjelzése egy finoman átdolgozott póni embléma, a megszokott ovális kék Ford logo sehol sem látható a most bemutatott új autón. Gueler elmondása szerint ezt a döntést a Mustang erősítése és az új szemlélet miatt hozták meg, hogy elősegítsék egy új modellcsalád felépítését.

„A legújabb Mustang Európában olyan népszerűségre tett szert, hogy most már egy erősebb bázisra építkezhetünk. A Mustang és a Porsche 911 a két leghíresebb sportkocsi a világon. A Mustang egy jól csengő márkanév, itt volt az ideje hogy az elektromos autózást is elkezdjük felépíteni rá.”

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!