Mi a szuvasodás?

fogszuvasodás

A szuvasodás a fog szájüregi felszínén kezdődik és fokozatosan a mélybe terjed. A zománc az anyagok keménységi listáján 4. helyen áll, sajnos azonban oldható!

A szuvasodás kialakulásában két tényezőnek van a legnagyobb szerepe: a fogakat borító lepedéknek és a cukroknak. A fogszuvasodást a cukrok nem közvetlenül okozzák. A fogfelszínen található lepedékben lévő baktériumok szénhidrátokat erjesztenek. A folyamat eredményeképp savak képződnek. A savak a pH érték csökkenését, és a fog kristáyainak a kioldódását okozzák. Az ásványianyagok kioldódása lehetővé teszi, hogy a kialakuló résekbe már maguk a baktériumok is beférhessenek és a fog szerves anyagainak elbontásával tovább fokozhassák az anyaghiányt.

A szuvasodás nem feltétlenül okoz fekete vagy barna színelváltozást. A kezdeti szuvasság jelentkezhet a fog áttetszőségének növekedésében vagy matt fehér folt alakul ki. A kezdeti elváltozás sokszor csak leszárított fognál (fogorvosi kontrollnál rutinszerű a leszárítás) látható. A szuvasság kb. 30%-os ásványianyag veszteségnél látszik csak röntgen felvételen.

A szuvasodás a zománcrétegben viszonylag lassabb ütemben terjed. A dentinrétegben viszont a magasabb szervesanyag tartalomnak köszönhetően a szövetek pusztulása gyorsabb.

Feketés-barnás színelváltozásnál a legtöbb esetben már a dentinréteg is érintett. Erős fájdalom megjelenésekor pedig gyakran már a fog gyökérkezelés is szükségessé válik a szuvasság mélysége és ezáltal a fogbél érintettsége miatt.

Miért okoz fájdalmat a szuvasodás?

A fog dentinrétegében csatornák milliói találhatók, melyek közvetlen kapcsolatban állnak a fogbéllel. A csatornákat folyadék tölti ki. A szuvasság mélybe hatolásakor a kialakuló üreg alja egyre inkább a csatornák közelébe kerül, így a fogat érő különböző ingerek (hideg, meleg, édes) a folyadék mozgását eredményezik. A folyadékmozgás a csatornákban lévő apró idegszálak húzását, összenyomódását fogja eredményezni, ami a fájdalomérzetet kiváltja. Minél mélyebb egy szuvasság annál nagyobb arányú folyadékáramlást, következményesen annál nagyobb fájdalomingert vált ki.

Ezzel a mechanizmussal magyarázható a fognyaki kopásoknál kialakuló fájdalom is.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!