Újabb merész húzás az ország egyetlen két Michelin-csillagos éttermétől

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2021.08.11 | Életmód | Olvasási idő: 5 perc
Újabb merész húzás az ország egyetlen két Michelin-csillagos éttermétől

2011-ben nyerte el először a Michelin-csillagot, amit hat évig sikerült megőriznie, 2018-ban pedig emelte a tétet: az Onyx lett nem csak Magyarország, de a közép-európai régió első két Michelin-csillagos étterme.

A sorozatos sikerek után először tavaly májusban érte az első sokk a gasztronómia iránt érzékeny közönséget, miután bejelentették, Mészáros Ádám kilenc év után távozik az Onyx éléről.

Nem sokkal később az Onyx teljes metamorfózisáról is megérkeztek a hírek, majd november végén egy emlékezetes Utolsó vacsorával zárult az étterem egy meghatározó időszaka, amelynek keretein belül a vezetőség és a vendégek jelképesen megkezdték az Onyx bontását.

Az Onyx Metamorfózis, vagyis az étterem teljes reformálása várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be az Első vacsorával és az új Onyx megnyitásával. Addig is, az átalakulás mérföldköveinél szervezett formabontó eseményeken – mint amilyen a Sitt, a Dekonstrukció és a Relikvia voltak – a nagyközönség is betekintést nyerhet a folyamatba.

Az utóbbi évek alatt világossá vált az Onyx tulajdonosai számára, hogy a régi működési rendszer nem fenntartható, legalábbis nem ugyanolyan formában, különösen, ha még magasabb célok felé törnek.

Az étterem célja ugyanis egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik. Ehhez olyan működési modellt alakítottak ki, ahol a csapat tagjai nyitottan, bátran állhatnak hozzá az alkotás folyamatához és ahol a közös identitásban megjelenhet az egyén is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Onyx Restaurant** (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés

Felállt az Onyx új csapata

Az idei év elején létrejött az a „Közösség”, akik értik és érzik ennek az újfajta megközelítésnek a lényegét, jól működik közöttük a kémia, így a különböző területek és alkotóik folyamatos kölcsönhatásba kerülnek egymással. 11 szakember, 11 sajátos karakter, ez az Onyx Alkotói Közössége.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Onyx Restaurant** (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés

Ezzel a modellel az Onyx kísérletet tesz egy demokratikusabb, inkluzívabb rendszer felállítására. A Közösség külön divíziókban is dolgozik, ugyanakkor az alkotói napokon workshop-szerűen, együtt meghatározott programterv mentén halad, ahol rendre átfedésbe kerül a kreatív tervezői folyamat, azaz a design thinking és a gasztronómia.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Onyx Restaurant** (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés

A lényeg az együtt gondolkodás, az egymásra való reflektálás és a közös teremtés lehetősége. Ebből kifolyólag az egyik legfontosabb változás az, hogy minden döntést szavazás útján hoznak meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Onyx Restaurant** (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés

Az elmúlt egy év a megfelelő csapattagok kiválasztásáról és a működési modell fejlesztéséről szólt. A csapatot végül 11 fő alkotja: Niszkács Anna ügyvezető igazgató-tulajdonos, Fekete Marcell stratégiai igazgató, Horváth Ákos operatív séf, Tóth Ágnes logisztikai séf, Borsos Zsuzsanna cukrász séf, Várvizi Péter kutató séf, Sallay Balázs étteremvezető, Angerman László Öcsi sommelier, Salfai-Kovács Gergely beszerzési vezető, Merkl Márta food design kutató, valamint Góg Angéla DLA művészeti vezető és food designer és kutyusa Mustár, aki minden alkotói napon részt vesz ezért a csapat tiszteletbeli tagja lett. Feladatuk, hogy különböző háttérrel és tapasztalatokkal felvértezve egymástól gyűjtsenek inspirációkat, megtervezzék, leteszteljék és megvalósítsák mindazt, amit az új Onyx jelent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Onyx Restaurant** (@onyx_restaurant_budapest) által megosztott bejegyzés

A fentiekhez szükség van egy alkotói térre is – ez lesz az ONYX MŰHELY, ahol az ételek kikísérletezése és a tálalóeszközök prototípusainak fejlesztése történik. Emellett helyszínéül szolgál különböző workshopoknak és annak a szakkönyvtárnak, amellyel a jövő fiatal gasztronómiai szakembereit szeretnék támogatni, saját edukációjuk mellett. A 2021 őszén nyitó MŰHELY heti 3-4 napon kínál majd azok számára élményt, akik a kísérleti konyhában tervezett ételek kóstolásán túl kíváncsiak a színfalak mögötti, alkotói folyamatokra is. Az új Onyx étterem pedig várhatóan 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit, de időközben számtalan programmal készülnek, emellett együttműködnek a Moholy-Nagy Művészeti, – és a Corvinus Egyetemmel is. A Közösség tagjait részletesebben, egyenként is bemutatjuk hamarosan.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!