9 hasznos eszköz, így emeld a bor élvezeti értékét!

DiVino Wineschool DiVino Wineschool | 2015.05.02 | DiVino Wineschool | Olvasási idő: 4 perc
9 hasznos eszköz, így emeld a bor élvezeti értékét!
Krasznai Zsófia

Krasznai Zsófia AIWS,CWE, a DiVino Wineschool vezetője

Az előző cikkekben megnéztük hogyan érdemes a bort kóstolni, milyen jellemzőkre, illatokra, ízekre, stílusokra jó, ha odafigyelünk. Foglalkoztunk a bor ajándékozásával kapcsolatos kérdésekkel, a magabiztos borválasztással és párosítással is, most pedig összegyűjtöttük azokat a hasznos eszközöket, melyekkel fokozni tudjátok a bor élvezeti értékét. Ha valaki szeret otthon borozni, kóstolgatni, különböző gasztronómiai párosításokkal kísérletezni, akkor biztosan találni fog magának hasznos darabokat a listából.

Íme, 9 hasznos eszköz a bor élvezeti értékének fokozásához!

1.Bornyitó

Kezdjük az alapoknál. Nincs is annál kellemetlenebb, ha valaki nem tud egy bornyitót használni. Vannak egyszerűbb darabok is, otthoni használatra ezek teljesen jók, de érdemes kipróbálni különböző típusokat, hogy ne kerüljünk társaságban sem kényelmetlen helyzetbe!

2.Dekantáló

Egyes érlelt vörösborokat akár egy napig is érdemes szellőztetni. Lehet ez egy rituálé is akár társasággal vacsora elején közösen előkészíteni a bort, vacsora végén pedig felszolgálni. Aki szeret otthon borozni, annak érdemes beszerezni egy dekantálót levegőztetéshez.

3.Poharak

Élvezeti értéket ad a borfogyasztáshoz. Az illatok, aromák felszabadulása igazán csak egy jó pohárban tud megtörténni. Nem véletlen, hogy egy-egy bortípushoz különböző borospoharak javasoltak. Pezsgő esetén, ahol fontos a buborék megtartása a szűkebb pohár nyílás javasolt, így tovább élvezhetjük a buborékot, de közben az aromák is előtörnek, hiszen azt a pezsgés szállítja az orrunk felé. Egy zárkózottabb karakterű bor esetén viszont jól jön, ha öblösebb. A laza pörgetéssel könnyebben kiszabadulnak az aromák és ilyenkor elég csak a pohár felé emelni az orrunk, hogy érezzük. Egy egyszerű háztartásban persze nem kell 5-6 féle pohárból készleteket tartanunk. Vannak „unisex” poharak, amik öblösek és fehér/rozé/vörösborokhoz is használhatók.

4.Vákuumlezárók

Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. A vákuum ki tudja szívni az aromát, így veszíthet élvezeti értékből a bor, különösen igaz ez a fehérborokra. Az érlelhető borokba inkább a parafadugót tenném vissza, ez még jót is tesz nekik.

5.Záró kupak

Pezsgőkhöz kapható visszazáró kupak (csat). Ez rászorul az üveg nyakára, így nem lövi ki a felszabaduló buborék a dugót és a pezsgés is megmarad.

6.Tartósítás

Egyéb eszközök pl.spray ami az oxigént kiszorítja egy más összetételű gázzal, a bor minőségére viszont nincs hatással, de ezek már bonyolultabb dolgok, egy egyszerű háztartásban nem feltétlen szükséges.

7.Borhűtő

A borhűtővel kapcsolatban érdemes tisztában lenni a különböző szintekkel, hogy melyik bort hol célszerű tárolni benne. Fehérborok általában 8-10 fokon, vörös, desszertbor 12-14 fokon. De otthonra csak akkor érdemes beszerezni, ha nagyobb mennyiséget tartunk, minőségi borokból. Ezek elég drága készülékek és általában nem túl energiatakarékosak…

8.Jégtartó

A jégtartó (vödör) egy vacsora során hasznos lehet. Éttermekben gyakran látjuk, hogy a pezsgőt egy kis állványon jeges vödörben az asztal mellé állítják. Otthonra választhatunk egyszerűbb jégtartót is. Nyári, kerti grillezéshez hasznos lehet a jégtartó vagy például a pezsgőkhöz, fehérborokhoz is, ezek hamar felmelegszenek szobahőmérsékletűre. A jégszekrényt viszont felejtsük el! Sokszor láttam gyorshűteni így a borokat, de ez nagy hiba. Nagyon rosszat teszünk vele a bornak, sokat veszthet a hirtelen hőmérséklet csökkenéssel az élvezeti értékéből.

9.Borkiöntő, cseppőr

Vörösborosoknak nagyon jó szolgálatot tud tenni, hiszen nehéz egyébként szépen vörösbort tölteni, otthonra nyugodtan vásárolhatunk egyet, az abroszt és a vendég ruháját is kímélhetjük vele.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!