Így legyél 10 egyszerű lépésben az immunerősítés nagymestere!

Galló Nóra Galló Nóra | 2020.05.12 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Így legyél 10 egyszerű lépésben az immunerősítés nagymestere!

A jelenlegi járványügyi helyzetben még jobban felértékelődik az egészséges életmód és táplálkozás, hiszen ez jelentős mértékben meghatározza szervezetünk védekező képességét.

Éppen ezért a körülményekhez és lehetőségeinkhez mérten törekedjünk ennek megvalósítására. Az alábbiakban összegyűjtöttem azt a 10 alapvető tanácsot, amit ha beépítünk az életünkbe, akkor már rövid idő elteltével is érezhetjük egészségünkre és életminőségünkre gyakorolt pozitív hatásukat.

Üres kalóriák helyett értékes vitaminok

Vírusos időszak idején kiemelten fontos, hogy tápláljuk a szervezetünket, és ezáltal támogassuk immunrendszerünket is – tehát most még lényegesebb, hogy ne csak üres kalóriát (pl.: péksütemények, gyors ételek, üdítő italok) fogyasszunk, hanem olyan ételeket és italokat, melyek többek között értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látják el szervezetünket.

Félkész ételek helyett feldolgozatlan alapanyagok

Kerüljük a feldolgozott, félkész és készételeket, válasszuk helyettük a friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült, ráadásul sokkal táplálóbb ételeket, akkor is ha éppen rendelünk.

Házhozszállítás helyett főzés

Készítsük ételeinket magunknak minél gyakrabban – nem kell ahhoz séfnek lenni, hogy néhány egyszerű, ízletes és tápanyagban gazdag fogást megtanuljunk elkészíteni. Ezt akár egy új hobbinak is felfoghatjuk, ami kikapcsol és eltereli a gondolatainkat a munkáról vagy aktuális nehézségeinkről.

Rántott hús helyett roston sütés

A bő zsírban sült rántott hús és halételek helyett válasszuk a grillezést, roston sütést. Rengeteg felesleges kalóriát spórolhatunk meg így, ami jól jön az olyan időszakban, amikor jelentősen lecsökken a fizikai aktivitásunk. Ez testsúlyunk megtartásában és a hízás elkerülésében is segíteni fog.

Zöldségek

Minden fő étkezésünk (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon zöldségfélét, ami lehet saláta, csíra, friss, savanyított, fagyasztott zöldség, vagy akár egy natúr zöldségkonzerv is. Ez utóbbit öblítsük át folyó vízzel, mert így mérsékelni tudjuk a sótartalmat.

Gyümölcsök

Fogyasszunk napi 1-2 adag szezonális gyümölcsöt, lehetőleg napközben. Az eperrel megkezdődött a bogyós gyümölcsök szezonja, melyek túl azon, hogy alacsony kalória és cukortartalmúak, jelentős antioxidáns források. Az antioxidánsok fontos sejtvédők és támogatják szerveztünk működését.

Egészséges desszert

Egészséges desszert vagy nassként fogyasszunk friss gyümölcsöt és egy marék olajos magot, akár smoothie (turmix) vagy gyümölcssaláta formájában. 1-2 kocka magas kakaótartalmú (pl.: 85%-os) étcsoki is hasonlóan jó választás, de egy chia- vagy tápióka pudinggal sem lőhetünk mellé.

Mozgás

Mozogjunk rendszeresen és ne csak kardió, hanem izomfejlesztő edzéseket is végezzünk. Kutatások szerint a rövidebb, de rendszeresebben végzett edzések hatékonyabbak, mint a ritkábban, de hosszabb ideig végzettek. Home office idején minden nap ajánlott legalább napi 30-40 percet mozogni! Kimozdulhatunk sétálni, túrázni és biciklizni is, a friss levegő és napsütés (D-vitamin szintézis) kifejezetten kedvezően hatnak immunrendszerünkre.

Folyadékfogyasztás

Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem, hiszen most is nagyon fontos a megfelelő hidratálás (egy átlag felnőtt folyadékszükséglete kb. 2,5-3 liter), mivel ez jelentős mértékben hozzájárul a szervezet optimális működéséhez.

Alvás

Törekedjünk arra, hogy napi 7-8 órát tudjunk aludni, az elalvást próbáljuk legkésőbb 11 órára időzíteni. A kevés alvás önmagában is hizlal, és ilyenkor sajnos szervezetünk regenerálódni sem tud. Lefekvés előtt lehetőleg 2-3 órával korábban vacsorázzunk meg, hogy a tele hasunk ne zavarja meg a nyugodt és pihentető alvást.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!