Mit kell tudni az anyajegyekről?

anyajegy, melanóma

Bizonyára mindenkiben felmerült már, hogy egyik anyajegye, vagy valamilyen bőrön észlelt elváltozása lehet-e akár egy súlyosabb betegség kezdete. Különösen így a nyár elején, amikor szinte nem telik el nap anélkül, hogy a sajtóból ne hallanánk a bőrdaganatokról, és azok legrettegettebb fajtájáról a melanomáról.

A melanoma kialakulhat régóta meglevő anyajegyből is, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Ilyenkor is a kezdeti időszakban az anyajegyektől kell elkülöníteni, mely gyakran igen nehéz feladat.

Tehát a lényeg: az anyajegyek szűrővizsgálatával és rendszeres önvizsgálatával a melanoma korán felismerhető. Márpedig ez ad esélyt a gyógyulásra, ha valakinél kialakul.

Az anyajegyek vizsgálatára az onkológus-bőrgyógyász szakembereknek az elmúlt időszakban egy új eszköz, a digitális videodermatoscop áll a rendelkezésére. A digitális képrögzítés és a mesterséges intelligencia alapú színképelemzés adta lehetőségeket ötvözve a digitális videodermatoscop a ma létező legmodernebb módszer a pigmentált anyajegyek diagnosztikájában. A bőrelváltozásokról készült nagy felbontású képeket elraktározva igen nagy precizitással végezhető egy, a későbbi időpontban készült kontroll képpel való összehasonlítás. Így pontosan meghatározható, hogy milyen változást mutat a vizsgált anyajegy, látható-e bármilyen jele esetleges rosszindulatú átalakulásnak. Teljes védelmet természetesen ez a vizsgálat sem nyújt, de a bőrdaganatok diagnosztikájában jártas bőrgyógyász-onkológus kezében egy olyan eljárás, melynek segítségével nagyobb biztonsággal lehet a baj kialakulásának esélyét csökkenteni.

Itt az idő: mindenki, akinek van anyajegye, menjen és vizsgáltassa meg magát gyorsan, még a nyár előtt!

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!