30 éves a Schindler listája, kiderült kik pályáztak egykor a címszerepre

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.02.27 | Film | Olvasási idő: 3 perc
30 éves a Schindler listája, kiderült kik pályáztak egykor a címszerepre

A letaglózó erejű Holokauszt-dráma máig Steven Spielberg rendezői életművének egyik legnagyobb gyöngyszemeként él a köztudatban. A direktor és a főszerepet alakító Liam Neeson a Schindler listája Oscar-diadalának 30. évfordulója alkalmából tekintettek vissza a forgatásra.

Három évtizeddel ezelőtt letarolta a díjszezont a Schindler listája. A megrendítő Holokauszt-mozihoz Steven Spielberg rendezői karrierjének talán legfényesebb sikere kapcsolódik, hiszen Új-Hollywood egykori vezéregyénisége ekkor zsebelte be első rendezői aranyszobrát, maga a produkció pedig végül hét Oscar-díjat nyert, de jószerivel nem volt olyan szakmai kitüntetés, amit ne hódított volna el. A zsidó népirtás elleni civil küzdelem jelképértékű alakjává nemesedett Oskar Schindler életét bemutató melodráma még most, a 2020-as évek közepén is igazi hivatkozási pontnak számít a Holokauszt-drámák kategóriájában, annak ellenére, hogy a tematika még most is újabb és újabb gazdag formanyelvű, egyedi koncepciójú alkotásokkal bővül.

Spielberg, a címszerepet alakító Liam Neeson és az iparág más fontos szereplői a film Oscar-diadalának 30. évfordulója apropóján tekintettek vissza a forgatásra.

A The Hollywood Reporter által közölt interjúban megszólalt Spielberg régi barátja és kollégája, Martin Scorsese is, aki egy ponton szintén szóba került a rendezői posztra. A retrospektív beszélgetés legérdekesebb pontja azonban az volt, amikor a megszólalók az Oskar Schindler szerepére ácsingozó hollywoodi férfisztárokat „leltározták”. Liam Neeson – aki élete első, s mindezidáig egyetlen Oscar-jelölését gyűjtötte be a főszereppel – elmondta: „Azt hallottam, hogy Harrison Ford is szóba került a szerepre. Sőt, Kevin Costner is. Meg Jack Thompson, az ausztrál színész. Jack jobban hasonlított Schindlerre, én egyáltalán nem hasonlítottam rá. Ott motoszkált bennem a remény, de azért nem bíztam benne túlságosan, hogy megkapom a feladatot.”

A produkció egyik atyja, Michael Ovitz azt is elmondta, hogy Mel Gibson is élénken érdeklődött a megbízás iránt. A jeles színész-rendező ügynöke állítólag energiát és időt nem kímélve lobbizott a világsztár érdekében, csakhogy Spielberg nem vette komolyan fontolóra ezt a lehetőséget. A direktor ugyanis mindenképpen egy ismeretlen színészt keresett, aki ráadásul európai gyökerekkel rendelkezik. Végül így szemelte ki magának az ír származású Neesont, de – bár erről manapság kevés szó esik – a projekt egyik korábbi, soha meg nem valósult verziója kapcsán Sean Connery neve is felmerült a címszerepre. A kilencvenes évek első felében a skót színészlegenda már túlkoros lett volna a feladathoz, és Spielberg annak dacára sem számolt vele komolyan, hogy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban (1988) korábban már együtt dolgoztak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!