10 újgenerációs készség, amire projektmenedzserként szükséged lesz a jövőben

Szász Nóri Szász Nóri | 2023.12.10 | Üzlet & Siker | Olvasási idő: 10 perc
10 újgenerációs készség, amire projektmenedzserként szükséged lesz a jövőben

A munka világa aktívan és számottevően átalakult az elmúlt években, és ennek megfelelően a különböző pozíciók is változnak. A projektmenedzseri szerepet például rendkívül sok és heves vita övezi, mivel az aktuális trendek jelentősen befolyásolták a szervezetek dinamikáját.

A Harvard Business Review szerzői a legfrissebb kutatások alapján azt próbálták felvázolni, hogy fest a porjektmenedzserek jövője. Rachel Linghurst és Woojin Choi úgy vélik, a projektmenedzsment területén jelentős változásokra számíthatunk a jövőben.

A Gartner kutatása szerint a vállalkozások egyre inkább agilis fejlesztési és termékmenedzsment modelleket alkalmaznak: a munka 44%-át agilis módszerekkel, 39%-át pedig termékmodellekkel végzik.

A hagyományos projektmenedzsment tevékenységek, mint például a követelmények validálása, a kiterjedtség megtartása és az előnyök mérése, az autonóm (azaz az üzleti eredményekért felelős, multidiszciplináris) szállítási csapatok, például a scrum és a fúziós csapatok hatáskörébe kerültek.

Ezen felül a legújabb technológiai fejlesztések – leginkább a generatív mesterséges intelligencia terén – azt jelentik, hogy számos projektmenedzseri feladat, például az erőforrás-felhasználás nyomon követése és az üzleti ügyek létrehozása sikeresen automatizálható.

Mégis, egy nemrégiben készült globális Gartner-felmérés szerint a projektmenedzser valójában az egyik leggyorsabban növekvő szerepkör lesz a következő két-három évben. Ha a projektmenedzserek nem mennek sehová, hogyan tudnak továbbra is értéket képviselni a gyorsan változó környezetben?

10 újgenerációs készség, amelyre a projektmenedzserként szükséged lesz a jövőben

A projektmenedzsereknek döntő szerepet kell játszaniuk a megváltozott üzleti környezetben, ahol az autonóm delivery csapatoknak olyan összetett kihívásokkal kell megbirkózni, mint a szervezeti silók leküzdése, a rejtett kölcsönös függőségek kezelése és a csapatok közötti hatékonyság megvalósítása. Bár a mesterséges intelligencia ígéretes előnyöket kínál a projektmenedzsment számára, a gépek soha nem lesznek képesek utánozni a munka egyedülállóan emberi aspektusait, például a kapcsolatépítést és az érdekelt felekkel való együttműködést.

A hagyományos projektmenedzseri készségek viszont ezentúl már nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a változó szervezeti igényeket. A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a projektmenedzserek készségeinek és szerepeinek kétharmadát úgy alakítják majd át, hogy ezek támogassák a szervezetek megváltozott igényeit.

Annak érdekében, hogy képet kapjanak arról, milyen készségekre van szükségük a mai projektmenedzsereknek a sikerhez, 373 projektmenedzsment-vezetőt kérdeztek meg a cikk szerzői, és ennek eredményeként 10 „újgenerációs” készséget azonosítottak, amelyek aránytalanul nagy hatással vannak a teljesítményre.

Az ezekkel a készségekkel rendelkező projektvezetők 1,4-szer hatékonyabbnak bizonyultak a kulcsfontosságú üzleti és funkcionális eredmények elérésében. Ráadásul a kutatás szerint ezek a készségek sokkal nagyobb hatást gyakoroltak, mint az évek vagy a hivatalos projektmenedzsment-tanúsítványok. Azok a készségek, amelyek kiemelhetnek egy projektmenedzsert a többiek közül a következők:

  • Szervezeti tudatosság
  • Adatismeret
  • Funkcióközi együttműködés
  • Döntéshozatali képesség
  • Hajlandóság az új technológiák felfedezésére és alkalmazására
  • Pénzügyi érzék
  • Folyamat- és keretrendszer-szakértelem (pl. üzleti folyamatok javítása, agilis, szervezeti változásmenedzsment, kockázatok felmérése)
  • Ügyfélközpontú gondolkodás, kapcsolatépítési készség
  • Növekedésre fókuszáló gondolkodásmód
  • Képesség a csapatok coacholására és motiválására

A szervezeti tudatosság, a funkcióközi együttműködés és az ügyfélközpontú gondolkodás különösen fontos az agilis és termékközpontú szállítás kontextusában, ahol a munka természetéhez tartozik a szervezeti silók áthidalása és a vállalati szintű értékteremtés. Például egy mobilalkalmazás létrehozása és karbantartása számos különböző üzleti egység és belső funkció, például a pénzügy és az ellátási lánc közötti koordinációt igényel a zökkenőmentes ügyfélélmény elérése érdekében. A projektmenedzserek egyre több ügyfél és érdekelt fél metszéspontjában állnak, ezért elengedhetetlen, hogy széles látókörrel rendelkezzenek és átlássák a stratégiai célokat az üzleti eredmények maximalizálása érdekében.

Ezenfelül az adatismeret és a digitális átállás két olyan készség, amelyek várhatóan idővel egyre fontosabbá válnak. Elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol a szervezetek adathalmozásának üteme és a technológiai fejlődés üteme meghaladja az átlagos alkalmazottak képességét ezek feldolgozására.

Három jövőorientált projektmenedzseri szerepkör

A Gartner-kutatás eredményeként a szakértők három kritikus szerepet vázoltak fel, amelyet a projektmenedzserek betölthetnek a sikeres szervezeti működés érdekében, ezek a következők: a tanár, a megoldó és a zenekarvezető. Időnként pedig egyszerre akár több kalapot is fel kell húzni, hogy összehangolják és kielégítsék a szervezet különböző részeinek igényeit.

A tanár: a digitális út elején járó szervezetek számára

A tanár projektmenedzser segít megerősíteni azokat a kompetenciákat, amelyekre az elosztott szállítócsapatoknak szükségük van a sikerhez. Különösen jártasak az egyének és a csapatok coachingjában és motiválásában, a projektmenedzsment-folyamatokban és -keretekben, valamint az új technológiák adaptálásában. Emellett erős kommunikációs készségekkel is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy az érdekelt feleket sokféle összetett koncepcióval, például a szabályozási és megfelelőségi tevékenységekkel kapcsolatban hatékonyan tréningezzék.

Ez a projektmenedzser-stílus különösen értékes olyan szervezetek számára, ahol a product ownerek viszonylag éretlenek a szerepükben. Azok a szervezetek, ahol nincs meg a product owner és a delivery csapatok közötti szigorú 1:1 arány, szintén profitálhatnak a tanár típusú projektmenedzserekből, akik könnyebben tudnak több csapat között mozogni.

A megoldó (fixer): a kézbesítési hatékonyságot növelni kívánó szervezetek számára

Azoknak a szervezeteknek, amelyeknek támogatásra van szükségük a munkafolyamatokban és összetett portfóliókban felmerülő kihívások azonosításához, megoldásához és mérsékléséhez, előnyös lehet a megoldó projektmenedzser szerepe.

Ez a típusú pm jártas a funkcióközi együttműködésben, a döntéshozatalban és jó a pénzügyi érzéke. Képes kreatívan kezelni az összetett problémákat, azonosítani és kezelni a kockázatokat mind projekt-, mind portfólióközi szinten, és komplex portfóliókban dolgozni.

A digitális üzleti átalakuláson vagy működési modellváltáson áteső szervezetek profitálhatnak az ilyen projektmenedzserek előnyeiből. Ugyanígy azok a szervezetek is, amelyek jelentős mértékben függenek egymástól, és amelyek úgy látják, hogy az üzleti partnerekkel való elkötelezettség és összehangolás hiánya miatt a teljesítés végrehajtása csorbát szenved.

A zenekarvezető: azoknak a szervezeteknek, amelyeknek jobb, több funkciót átfogó koordinációt igényelnek

A vállalati digitális átalakítási kezdeményezéseknek olyan projektmenedzserekre van szükségük, akik képesek kezelni a nagyfokú komplexitást és támogatni a delivery csapatokat erőforrás-korlátozott környezetben. A zenekarvezető projektmenedzserek a szervezet erőforrásainak és meglátásainak valódi gondnokai, akik biztosítják, hogy a munka átadása összehangolt és megfelelően priorizált legyen.

Ezek a személyek szakértői képzettséggel rendelkeznek az adatismeret, az ügyfélközpontúság és a szervezeti tudatosság terén. Összegyűjtik a különböző információkat és meglátásokat, összehangolják azokat a stratégiának megfelelően, majd pedig ezek alapján megállapítják a végrehajtható intézkedéseket. A zenekarvezető emellett erős szervezeti tudatossággal és az érdekelt felek több funkciót átfogó irányítási készségével is rendelkezik.

A szervezetek, amelyek a legtöbbet profitálnak az ő munkájából, az ügyfélközpontú kezdeményezésekre összpontosítanak. Azok a szervezetek is jelentős előnyökre tehetnek szert, amelyeknek kihívást jelentenek a kapacitáskezeléssel vagy a silókon átívelő erőforrás-előállítással kapcsolatos döntések.

Mindez az átállás és készségbővülés persze nem egyik napról a másikra fog lezajlani, és szükség van a szervezetek befektetésére is képzésekbe és tréningekbe, amelyek a fent említett készségeket erősítik.

Ezek a készségek nem azért figyelemre méltóak, mert önmagukban újak; sokkal inkább azért, mert együttesen kiemelik a projektmenedzsment egyedülállóan emberi aspektusait, amelyek túlmutatnak a különálló, ismétlődő projektmenedzsment feladatok elvégzésén.

Igen, a projektmenedzsereknek továbbra is tudniuk kell, hogyan kell üzleti tanulmányokat és jelentéseket készíteni, azonban az új generációt az különbözteti meg, hogy a döntéshozatalban – legyen szó emberekről, adatokról vagy technológiáról – való józan ítélőképesség, valamint az emberekkel való kapcsolat, coaching és kapcsolatépítés révén önmagukon túlmutató hatást tudnak kiváltani.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!