Kortárs külsőt és elektromos belsőt kap a ’60-as évek ikonikus terepjárója

Meyers Manx - elektromos terepjáró

Miután a benzinzabálók fenegyereke, a fogyasztás mintapéldánya, a Hummer elektromos változatban támadt fel, megnyílt az út minden egykori ikonikus modell előtt, hogy EV formájában térjen vissza. Ezúttal a ’60-as évek meghatározó járgánya, minden sivatagi terepjáró ősatyja, a Meyers Manx tért vissza kortárs külsővel és elektromos belsővel.

Míg a Lunaz garázsában régi oldtimerekből operálják ki a belsőégésű motort, hogy aztán elektromosra cseréljék, addig vannak olyan gyártók, akik nemcsak a belsővel foglalkoznak, de az egykori ikonikus autók külsejét is a modern kor ízlésére szabják. Említhetjük itt például a Ford legnépszerűbb F-150 modelljének elektromos testvérét, az F-150 Lightningot, de nemrég egy egészen különleges járgány is átesett az elektromosításon.

A Meyers Manx Company 60 évvel a fénykora után előállt egy teljesen elektromos sivatagi terepjáróval

1964-ben Bruce Meyers kaliforniai mérnök, művész, hajóépítő és szörfös szakértelmét felhasználva megalkotta az első üvegszálas sivatagi terepjárót, ami berobbantotta a homokon és terepen való száguldozás kultúráját. A jármű a maga korában uralta a dűne versenyeket, rekordokat döntött, és Hollywoodban is szenzációt keltett, amikor Steve McQueen a Thomas Crown-ügyben és Elvis Presley az Élj egy kicsit, szeress egy kicsit című filmben vezette.

meyers manx eleketromos autó

Kép: Meyers Manx

A maga nemében úttörőnek számító EV az eredeti hangulatát és örökségét hozza el, miközben a környezetre gyakorolt káros hatás szem előtt tartásával a modern kor elvárásainak megfelelően építették meg.

A Meyers Manx 2.0 Electric alapvetően követi az eredeti dizájnt, bár egy hajszálnyival kifinomultabb, mint elődje. Az új elektromos jármű saját tömege 680 kg, arányai pedig megegyeznek az eredetivel. A jármű hatótávolsága 240 km a 20 kWh-s alap akkumulátorral, de az opcionálisan választható 40 kWh-s akkumulátorral már akár 480 km-t is lehet vele menni egy töltéssel. A cég 202 lóerőt és akár 325 nm nyomatékot ígér.

Az elektromos buggy gyártása várhatóan 2023-ban kezdődik

Az első 50 gyártás előtti autót tesztelőknek adják, hogy az ő tapasztalataik és adatgyűjtése alapján alakítsák ki a végleges szériaautót. A béta ügyfelektől elvárják, hogy 12 hónapon keresztül előre meghatározott minimális futásteljesítmény mellett, a legkülönbözőbb körülmények között vezessék autóikat, és rendszeresen megvitassák eredményeiket a Meyers Manx csapatával.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!