Hogyan térj vissza sérülés után a sporthoz?

czanik.krisztian czanik.krisztian | 2016.03.21 | Életmód | Olvasási idő: 3 perc
Hogyan térj vissza sérülés után a sporthoz?

Előzőleg már volt szó a konditermi sérülések elkerüléséről, megelőzéséről! De mi a helyzet akkor, ha már benne vagyunk egy esetleges izom- vagy ízületi gyulladásban, sérülésben?

Mikor és hogyan lehet folytatni, újrakezdeni az edzést sérülés után és egyáltalán mit tehetünk a mihamarabbi gyógyulásért?

Első lépésben mindenképpen forduljunk egy szakorvoshoz, kérjük a segítségét és tartsuk be az utasításait!
Másodszor pihentessük a sérült izomzatot vagy ízületet, szigorúan tartsuk be a megfelelő regenerációs időt!
Harmadszor pedig próbáljunk ki akár több természetes terápiát, gyógymódot is!

A mihamarabbi visszatérést mi magunk is meggyorsíthatjuk, akár otthoni körülmények között is! A tengeri sós fürdő remek gyulladáscsökkentő és a zselatinos pakolás kúraszerű használata is csodákra képes! Mindkét gyógymód természetes, nem költséges és könnyen kivitelezhető segítséget jelenthetnek a mielőbbi visszatéréshez! Mert ha a sérülések, gyulladások után teljesen leállunk a mozgással, az ízületi mozgáspályák beszűkülhetnek és a rövidebb mozgásokat is fájdalom kísérheti! A megfelelő regenerációs idő kivárása után, ami néhány hétig is eltarthat, csak óvatosan, a fokozatosság elvének szigorú betartása mellett térhetünk vissza az edzésekhez, természetesen az első három-négy hétben csak átmozgató jelleggel!

Czanik Krisztián

Czanik Krisztián – ruha: Columbia, fotó: Nagy Lajos Zoltán

Ha esetleg egy elhúzódó problémáról beszélünk, forduljunk gyógytornászhoz vagy kérjük személyi edző segítségét olyan gyakorlatokhoz, melyekkel az adott terület, izomcsoport, ízület mozgását, terhelését minimalizálhatjuk, esetleg bizonyos eseteknél a kezdetekben ki is iktathatjuk! Természetesen a terhelési szintet is az adott izomcsoportok állapotához kell igazítani, mert jelen esetben nem izomépítésről, alakformálásról beszélünk, hanem egy sérülés utáni visszatérésről! A segítségünkre lehetnek még egyéb kiegészítők is, pl: csuklószorító, bandázs, gyógyászati segédeszköz boltokban kapható speciális merevítőkkel ellátott övek, esetleg erőemelő öv vagy a mostanában sokat látott színes, rugalmas tapaszok, térd és könyökvédő gumik, melyekkel tovább kímélhetjük és segíthetjük az előzőleg sérült területek biztonságos felzárkózását!

A probléma csökkenésével, elmúlásával ezek a kiegészítők folyamatosan elhagyhatók, ne gyengítsük az állandó használattal az adott területet, illetve a későbbiekben csak akkor, azoknál a gyakorlatoknál használjuk, ha célirányos terhelés éri az előzőleg sérült területet!

Mindenkinek sérülésektől mentes, biztonságos és hatékony edzést kívánok!

Czanik Krisztián
Személyi edző

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!