Rekordáron, több mint 18 millió fontért kelt el Banksy félig ledarált képe

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2021.10.15 | Kultúra | Olvasási idő: 3 perc
Rekordáron, több mint 18 millió fontért kelt el Banksy félig ledarált képe

Három évvel ezelőtt 1,042 millió fontért kelt el Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója, amely nem sokkal később félig bedarálta magát.

A hír természetesen nemcsak a művészvilágban kavart nagy port, később pedig a kilétét titkoló bristoli utcaművész azt is elárulta, hogy a képnek teljesen meg kellett volna semmisülnie a keretbe rejtett iratmegsemmisítő segítségével, az akcióval pedig a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni.

A művészettörténet egy darabja

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy “a művészettörténet egy darabjának” tulajdonosa lett. A Sotheby’s szerint Banksy az árverésen “valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, “amely egy aukción, élőben jött létre”.

Az esemény után a szakértők is csak találgatni tudtak, hogy csökkentette, vagy épp növelte a festmény értékét az incidens. A Banksy alkotások árusításával is foglalkozó MyArtBroker.com oldal információi szerint a Girl With Balloon értéke a három évvel ezelőtti aukciót megelőző időszakban évi 20 százalékkal növekedett, egy eredeti, szignózott print akkor nagyjából 115 ezer fontért kelt el. „Az aukción történtek csak tovább fogják ezt fokozni, és a média figyelemnek köszönhetően a szerencsés vevő szép hasznot fog behajtani az elköltött 1 millió fontja után. Ebben a ledarált formában már a művészettörténet részévé vált a kép, és Banksy nagyjából 50 százalékot adott hozzá az értékéhez” – kommentálta az eseményeket akkor Joey Syer, a MyArtBroker.com társalapítója.

Három évvel Banksy akciója után 18,5 millió fontért adták el a félig megsemmisült festményt.

Szinte napra pontosan három évvel Banksy akciója után a londoni Sotheby’s Contemporary Art aukcióján ismét kalapács alá került az immáron “Love is in the Bin” nevet viselő alkotás, egy ismeretlen gyűjtő 18,5 millió fontot fizetett érte. Az előzetesen 6 millió fontra becsült mű így minden idők legdrágább Banksy-alkotása lett.

Sem az eladó, sem a vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra, az aukciósház annyit viszont elárult, hogy európai gyűjtők, akik a Sotheby’s régi ügyfelei, az új vevőnek pedig lehetősége van kriptovalutában fizetni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!