Transalpina – az út, amitől minden benzinvérű beindul!

Transalpina - Mosoni Péter

Transalpina. Ha valaki egy kicsit is benzinvérű, ettől a névtől biztosan lázba jön. Hát még akkor, ha felteszik neked a kérdést, lenne-e kedved kimenni egy hosszú hétvégére?

A Transalpina egy 148 km-es országút, ami összeköti Novacit, a Parâng-hegységtől délre, északon Szászsebessel. Ez a legmagasabb út Romániában, az Urdele hágó legmagasabb pontja, Európa egyik legszebb szerpentinje és kétségtelenül egy olyan út, amitől minden benzinvérű beindul.

Minden egy üzenettel kezdődött: van kedved egy Transalpina hosszú hétvégéhez?

A pulzusom már itt megemelkedett, hiszen ez az út már régen felkerült a bakancslistámra, majd néhány villámgyors egyeztetést követően azonnal ment is a válasz Várkonyi Gábornak: állok a dolog elébe!

A történethez a Mercedes-Benz Magyarország adott egy extra csavart egy Mercedes-Benz CLS 400 d formájában, amiről korábban már olvashattatok az Igényesférfi.hu oldalán Földi Tomi barátom tollából.

4 különböző autó, 4 különböző karakter és egy felejthetetlen élmény

A végére egy egész színes kis társaság verbuválódott össze, összesen négy különböző autóval, amelyek közül a három legrátermettebb külön nevet is kapott, így indultunk útnak az Ezeréves sólyom (Honda S2000), a Birodalmi romboló (Mercedes-Benz CLS 400 D) és az X wing (Fiat 500 595 Abarth) társaságában.

Magam is meglepődtem, hogy milyen elérhető közelségben van ez az úti cél. A román oldalon egész jó minőségű autópálya várt minket (az első kútig jó vagy matrica nélkül, ami egyébként még olcsóbb, mint nálunk). Az autópályán elég jól lehet haladni, Budapestről indulva megállásokkal, mindennel együtt körülbelül 6 óra alatt értünk a szállásra.

A szállásunk lokációját tekintve rendkívül jó helyen volt, innen az út híresebb szakasza is, de más útvonalak is elérhetőek voltak. Az út minősége a főútvonalon nagyon jó. Frissen készült aszfalt, jól látható felfestéssel, de érdemes felkészülni rá – különösen, ha “tempót” autózol -, hogy bármelyik kanyarban várhat meglepetés: kóbor kutya (nagyon sok van belőlük), boci, kecske vagy éppen egy helyi autós, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból az ellentétes sávban közlekedik.

A környéken egyébként bármerre veszed is az irányt, számos izgalmas, különböző minőségben és – környezetben kanyargó útvonalat lehet találni. A nettó egynapos Transalpina kanyargás és élményautózás a CLS-el teljesen feltöltött minden tekintetben. Az út során egyetlen dolog volt, amin nehezen tettem túl magam: egyfolytában azon járt az agyam, hogy egy ekkora autó hogyan tud ilyen jól, otthonosan mozogni a Transalpina szerpentinjein, ráadásul az utazás napján kényelmesen leautóztunk vele 600 kilométert és teljesen relaxálva szálltam ki belőle az ülés masszázsnak köszönhetően.

Az élményautózást érdemes időnként megszakítani, hogy egyszerűen csak gyönyörködj a tájban, lélegzetelállító a panoráma és a környezeti háttér, ami a Transalpina izgalmas útszakaszait körülöleli. Az egyetlen zavaró tényező a parkolókban hagyott szemét, kérek is mindenkit, hogy figyeljünk oda és legalább mi ne szemeteljünk…

Mindenkinek erősen ajánlom, hogy legalább egyszer látogasson el a Transalpina hágóra, közelebb van, mint gondolnád! Személy szerint, én biztosan vissza fogok még menni … valószínűleg többször is.

Külön köszönet a Mercedes-Benz Magyarországnak a nem akármilyen teszt autóért és Gábornak a meghívásért! Képek: Igényesférfi.hu / Mosoni Péter Photography

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!