Lotus Evija - Pályára vitték a Lotus 2000 lóerős elektromos sportkocsiját!

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2019.11.26 | Sebesség | Olvasási idő: 2 perc
Lotus Evija - Pályára vitték a Lotus 2000 lóerős elektromos sportkocsiját!

Kínai pénzből, de angol designerek és mérnökök tervei alapján, angol gyárban készül jövő évtől az első, teljesen elektromos brit szupersportkocsi.

A Lotus Evija zártkörű bemutatóján résztvevő 350 fős közönségen kívül eddig csak képeken volt látható a gyártó első elektromos szupersportautója, néhány nappal ezelőtt azonban a Lotus Evija gyártási fázisának megkezdése alkalmából pályára vitték az új modellt. A videót pedig, amelyen bemutatják, hogy a prototípus mire képes, a gyártó a nagyközönséggel is megosztotta:

A becslések szerint a brit sportautógyár első, tisztán elektromos sportautójának egyes kerekekre csatlakozó négy villanymotorja összességében 2000 lóerős teljesítményre, 1700 Newtonméter nyomaték leadására képes. A Lotus Evija hatótávját pedig normál közúti használat mellett 403 kilométerre becsüli a gyártó.

Ezzel a teljesítménnyel a Lotus Evija a legerősebb sorozatgyártott közúti jármű lehet, várhatóan kevesebb, mint 3 másodperc alatt gyorsul majd 100 km/h sebességre és mindössze 9 másodpercre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a 300 km/h sebességet, végsebessége pedig 320 km/h fölött is lehet.

A Lotus életében mindez egy új fejezet kezdetét is jelenti, mert ez az első bemutató azóta, hogy a kínai Geely 2017-ben többségi részesedést szerzett a cégben. A gyártás 2020-ban kezdődhet meg a márkának 1966 óta otthont adó Hethelben (az Egyesült Királyságban), az új modellből mindössze 130 példányt készítenek majd, egyenként 1,5 millió fontos áron.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!