Olyan legyen a hétvégéd, mint a nyaralás

Szász Nóri Szász Nóri | 2019.07.19 | Mentális erő | Olvasási idő: 3 perc
Olyan legyen a hétvégéd, mint a nyaralás

Az emberiség legelkeseredettebb sóhajait vasárnap esténként lehet hallani – véget értek a programok, és az eddig a tudat hátuljába szorított gondolat mindinkább előbújik. Az új hét leheletét már a tarkódon érezheted.

Ha már hétköznap a kötelező körök teljesítéséről szólnak, a hétvége a kikapcsolódásé, pihenésé, feltöltődésé. De hogy lehet elnyújtani a hatást, hogy az új hét se úgy induljon, mint szeptemberben az iskola? Azt már tudjuk, hogy heti két óra a természetben boldogabbá tesz, de ha minden hétvégéd olyan, mint egy nyaralás, és nem fogsz kiégni már az ébresztő megszólalásakor hétfőn reggel.

Monday morning syndrome – ez a neve annak a görcsnek a gyomrodban, ami minden vasárnap este/hétfő reggel megjelenik, amikor tudod, hogy munkába kell menned.

Az egyik megoldás lehet, hogy munkahelyet váltasz, ha már tarthatatlanná válik a helyzet, de ha ezek után is úgy érzed, hogy a hétkezdés együttesen felér egy látogatással a fogorvosnál és az okmányiroda végeláthatlan ügyintézésével, akkor neked kell valószínűleg csavarnod egyet a működéseden. Mutatjuk hogyan!

Cassie Mogilner Holmes a UCLA-hez tartozó Anderson School of Management professzora arra volt kíváncsi, hogy boldogabbak lehetnek-e a dolgozók attól, ha egy nyaralás minden örömét egyetlen hétvége 48 órájába suvasztják. A kísérletet 400 amerikai dolgozón végezték el a kutatók: a csoport egyik felét arra kérték, hogy fogják fel a hétvégéjüket úgy, mintha nyaralás lenne, míg a kontroll csoportnak ugyanúgy kellett eltöltenie a két szabad napját, mint általában. Miután a résztvevők hétfőn visszatértek a mókuskerékbe, a kutatók egy kérdőívet töltettek ki velük, amivel értékelni tudták, hogy mennyire voltak boldogok. A Harvard Business Review-ban közzétett adatok alapján azok a résztvevők, akiket arra bátorítottak, hogy változtassanak a hozzáállásukon, általában boldogabbak lettek, mint a csoport másik fele, amikor visszatértek a munkába a pihenőnapok után. És a bizonyítékok, amik alátámasztják az eredményeket nem értek itt véget.

Egy évvel később 500 fővel egy majdhogynem azonos kísérletet hajtottak végre, az egyetlen különbség az volt, hogy itt maximalizálták, a résztvevők mennyi pénzt költhetnek. A kutatók a hétvége folyamán is értékelték az emberek boldogság szintjét, hogy ellenőrizzék, magának a folyamatnak tulajdonítható-e a pozitív hatás – végül ugyanazokra az eredményekre jutottak.

Ha a hétvégére úgy tekintesz tehát, mint egy nyaralásra, hasonló dolgokat csinálsz, mint egy nyaraláson, és kihasználod a 48 óra adta lehetőségeket, akkor nemcsak a két nap alatt fogod magad boldogabban érezni, hanem a munkahétbe is jobb kedvvel vágsz bele. Ráadásul sokkal kevesebb pénzt, időt és energiát jelent, mint egy valódi nyaralás.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!