Játékkonzollá változnak a Teslák a 9.0 szoftverfrissítéssel

schmidi schmidi | 2018.10.11 | Sebesség | Olvasási idő: 6 perc
Játékkonzollá változnak a Teslák a 9.0 szoftverfrissítéssel

A modern autókban – főleg az elektromos változatokban – a mechanikus alkatrészek túlsúlyát fokozatosan átveszik a szoftverek. Egy-egy javítás, vagy új funkció bevezetése nem az alkatrészek cikkszámának változásával, csak a vezérlőszoftver verziószámának növekedésével jár, a cseréhez pedig nem kell szervizbe menni, a frissítéshez csak internetkapcsolat szükséges.

A Tesla a héten publikálta a Model S, Model X és Model 3 típusokon egyaránt használt szoftver 9.0 verzióját. Az update egyelőre csak az észak-amerikai tulajdonosok számára települ automatikusan, de a közeljövőben a többi régió autói is fokozatosan frissülnek majd. A felhasználói felület kisebb-nagyobb változásain kívül új funkciók is kerültek a rendszerbe, többek között ún. „easter egg”-ként elrejtett játékok is.

Az egyik látványos újítás, hogy a 2017 augusztus után kiadott, 2.5-ös hardver verziójú, vagy annál újabb autók esetén az előre néző kamera már fedélzeti kameraként is használható. Ehhez mindössze egy pendrive-ra van szükség, amelyet az egyik szabad USB portra kell csatlakoztatni. A szoftver 10 percnyi felvételt képes eltárolni rajta, így szükség esetén – egy vitatott közlekedési helyzetben – a pendrive segítségével rekonstruálható, hogy mi történt.

A központi kijelzőn keresztül elérhető funkciók sora egy webböngészővel, egy naptárral, és egy energiafelhasználást monitorozó alkalmazással bővült, amely az aktuális, illetve az előre kalkulált energiafogyasztásról is tájékoztatja az autó vezetőjét.

A felhasználói interfész kissé átalakult, valamint a kapcsolódó mobiltelefonos Tesla alkalmazást is átdolgozták. Mostantól a telefonról is elindítható az autó szoftverfrissítése, a mobilkészüléken Google Mapsben vagy Apple Mapsben kiválasztott úticél egyszerűen átküldhető a jármű navigációs rendszerére.

A központi navigáció megjelenítése frissült, a Model S és Model X esetén több információ látható az elkövetkező irányváltoztatásokról, a Model 3 esetén pedig az utasítások átkerültek a képernyő bal oldalára, és egyszerűbb vizuális megjelenítést kaptak.

A Model S és Model X esetén változik a klíma vezérlése, egységesebb és könnyebben kezelhető felületen lesznek elérhetőek a hűtés opciói, a Model 3-ban a légbefúvók irányítása pedig új 3D-s vizualizációval jelenik meg.

Az önvezető hardverrel felszerelt változatokban az autó mind a nyolc külső kamerájának képe felhasználható egy 360 fokos panoráma élőkép összeállítására, amely a parkolás során tesz jó szolgálatot.

A holttér figyelő rendszer frissített szoftvere az oldalsó és a hátsó kamerák, valamint az ultrahangos szenzorok jelét összesítve dolgozza fel, és figyelmeztet a szomszédos sávokban haladó járművekre. A továbbfejlesztett felismerő algoritmus képes a különböző jármű típusok megkülönböztetésére, így a kerékpárok, motorkerékpárok, kis- és nagyteherautók esetén a helyzetnek megfelelően tud reagálni, valamint a műszerfalon is a járművek valósághű ábrázolását jeleníti meg.

A közlekedés szempontjából hasznos kiegészítők és frissítések mellett a Tesla ebben a szoftververzióban a szórakoztatásra is nagyobb hangsúlyt fektetett. Az autó álló helyzetében a központi kijelzőről klasszikus Atari játékok csalogathatók elő. Ezeket a hivatalos közlemények nem említik, de egy amerikai fórumon arról számoltak be, hogy az Astroids, Lunar Lander, Missile Command, és Centipede játékok kerültek be, melyek közül az első kettő akár a kormánykeréken levő gombokkal is irányítható, míg az utóbbiakkal az érintőképernyőn megjelenő vezérlőkkel lehet játszani.

A sokak által várt „Navigate on Autopilot” üzemmód az előzetes ígéretek ellenére nem része a 9-es verziónak, legalábbis nem úgy, hogy azt a vezetők aktívan használni tudják. Ez a mód egy olyan aktív, önvezető üzem, amely során a sofőr felügyelete mellett a jármű önállóan képes egy autópályára való felhajtástól a lehajtásig eljutni úgy, hogy közben sávváltásokra, az autópálya csomópontoknál való útválasztára, és a kijárat kiválasztására tesz javasolatokat annak érdekében, hogy a lehető legideálisabb útvonalat alakítsa ki a forgalmi viszonyok függvényében. Az Autopilot ilyen módon történő használatához továbbra is manuálisan kell megadni a célpontot, illetve a jármű által adott irányváltási javaslatokat is manuálisan kell jóváhagyni az irányjelző működtetésével.

A Tesla közleménye szerint ez az üzemmód úgynevezett „shadow-mode”-ban, azaz a háttérben fog futni a 9.0 verzióban. Ez nem engedélyezi a sofőrnek a funkció használatát, azonban folyamatosan monitorozza a közlekedési szituációkat, és összeveti azokat a javaslatokat, amelyeket a rendszer ajánlana azokkal a döntésekkel, amelyeket a vezető az adott pillanatban meghoz. Ezeket az infomációkat a járművek a központba továbbítják, és ha megfelelő mennyiségű tapasztalat gyűlik össze, amely validálja az algoritmus biztonságos működését, akkor fogják majd engedélyezni az aktív használatát.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!