Újrahasznosított autó?

autó - autóipar - újrahasznosítás - Audi

A kiöregedett autók körforgásos gazdasági potenciálját vizsgálja az Audi és a MaterialLoop névre keresztelt projektjével újabb lépést tesz a jövő zárt autóipari anyagkörforgásai felé.

A négykarikás márka a kutatás, az újrahasznosítás és a beszállítói ágazat összesen 15 partnervállalatával közösen vizsgálja, hogyan használhatók fel az ügyfelek életciklusuk végén járó autóinak úgynevezett post-consumer anyagai az új járművek gyártásában.

Mindeddig csupán kevés, régi autókból kinyert anyagot használtak fel az új járművek gyártása során.

Ilyen például az acél, amely leginkább szerkezeti acélként folytathatta a kiöregedett autók újrahasznosítási folyamatát követően. Az Audi változtatni szeretne ezen, újból visszavezetve a gyártásba a régi járművekből származó másodlagos anyagokat, az egyik legnagyobb kihívás viszonti az úgynevezett downcycling, vagyis az anyagok újrahasznosítás alatt bekövetkező minőségromlása.

„A MaterialLoop projekt az élettartamuk végére érkezett autók számára kidolgozott, különösen hatékony körforgásos gazdasági koncepcióról szóló ambiciózus víziónkat emeli ki” – mutatott rá Markus Duesmann, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. „Célunk, hogy a lehető legtöbb anyagot nyerhessük vissza magas minőségi színvonalon, hogy újból felhasználhassuk őket termelésünkben. Ezzel értékes elsődleges alapanyagok takaríthatók meg, és csökkenthető a termékek ökológiai lábnyoma. A másodlagos anyagok közvetlen elérhetősége ugyanakkor az ellátásbiztonság növeléséhez is hozzájárulhat a jövőben, ez esetben ugyanis nem szükséges a nyersanyagokat újonnan kitermelni” – tette hozzá.

A MaterialLoop részeként száz autót, köztük korábbi próbajárműveket bontottak szét 2022 októberében. Az egyes alkatrészek célzott szétszerelésével jó minőségű másodlagos anyagokat, például nagyobb műanyagalkatrészeket biztosíthattak további újrahasznosításra. A bontást követően megmaradt karosszériaszerkezeteket feldarabolták, majd a partnervállalatokkal közösen különböző anyagcsoportokra, mint acél, alumínium és műanyag válogatták szét.

Annak érdekében, hogy új járművei gyártása szempontjából is vizsgálhassa az újbóli felhasználást, az Audi az újrahasznosítási szakma, a márka beszállítói hálózata és a tudomány területeiről érkezett projektpartnereivel közösen alakította ki, illetve teszteli az újrahasznosítás további folyamatát.

„A projekt során az iparágunkon belüli körforgásokra összpontosítunk, hogy termékeink és az azokhoz felhasznált anyagok a lehető leghosszabb ideig használhatók maradjanak. Víziónk szerint a jövőben már kevésbé kellene más iparágakra támaszkodnunk a másodlagos anyagok alkalmazásakor” – fejtette ki Johanna Klewitz, az ellátási láncolat hosszú távú fenntarthatóságáért felelős vezető.

Az anyagok az Audi ellátási láncolatába való visszajuttatásának műszaki megvalósíthatósága mellett az új járműgenerációk újrahasznosíthatóságának növelése is előtérbe került. A projekt az Audi körforgásos gazdaság stratégiájának részeként értékes ismeretekkel szolgál a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításához.

Az Audi A4 gyártásában új életre kel az újrahasznosított acél

Noha a kísérleti projekt április végéig tart, már vissza is vezették az első anyagokat az autógyártásba. Ily módon a projektben újrahasznosított acél nagy része az új modellek előállításában használható fel. Az első kísérlet alkalmával hat olyan acéltekercs készült, amelyek a MaterialLoop másodlagos anyagok mintegy 12 százalékos részaránya mellett is megfelelnek az Audi magas minőségi követelményeinek, így a legigényesebb szerkezeti elemekben is alkalmazhatók. Az Audi az ingolstadti présüzemben nagyjából 15 ezer belső ajtóalkatrészt tervez készíteni belőlük az Audi A4 számára. A projekt keretében végzett vizsgálatok szerint a jövőben tovább is növelhető a járművekből újrahasznosított acél aránya az acéltekercsek anyagösszetételében.

Üveg-, műanyag- és alumínium-újrahasznosítás

Az Audi beszerzési részlegének célja, hogy az autóipari alkalmazások minden olyan pontján bevezessék az anyagkörforgást, ahol az műszakilag megvalósítható, valamint gazdaságilag és ökológiailag indokolható. Ennek jegyében az Audi – egy kísérleti projektje keretében – már 2022 tavasza óta gyűjti tapasztalatait a használt autóüvegek újrafeldolgozásáról. A már nem javítható autóüvegeket innovatív újrahasznosítási eljárás folyamán először felaprítják és osztályozzák, majd az így nyert üveggranulátumot beolvasztva új autóipari síküveggé dolgozzák fel – és a Q4 e-tron gyártásában máris hasznosítják.

A négykarikás márka emellett a műanyagok újrahasznosítását is intenzíven kutatja. Három műanyag-újrahasznosítási projektjének egyike, a PlasticLoop keretében az Audi és a LyondellBasell műanyaggyártó közösen dolgozott ki olyan eljárást, amely során első ízben alkalmazhatják a vegyes autóipari műanyaghulladék vegyi újrahasznosításának eljárását az Audi Q8 e-tron sorozatgyártásában.

2017 óta az Audi ingolstadti, neckarsulmi és győri, valamint a Volkswagen Csoport pozsonyi termelési helyszínén újrahasznosítási körforgásba vezetik vissza az alumíniumot. Ennek során a présüzemben keletkező lemezdarabolási hulladék közvetlenül a beszállítóhoz kerül vissza, aki változatlan minőségben ismét alumíniumlemezekké dolgozza fel. Ezeket az Audi ismét felhasználhatja a gyártás során, így értékes elsődleges nyersanyag takarítható meg, a járművek pedig kedvezőbb környezetvédelmi mérleggel kezdhetik meg élettartamuk használati szakaszát.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!