Hollywood nem kér Francis Ford Coppola álomprojektjéből

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.04.11 | Film | Olvasási idő: 3 perc
Hollywood nem kér Francis Ford Coppola álomprojektjéből

Új-Hollywood egykori alapító atyja negyven évet áldozott az életéből a grandiózusnak ígérkező Megalopolisra, melynek hatalmas költségvetését saját zsebből állta. Sajnos hiába minden igyekezet, Hollywood nem fogadta tárt karokkal a népes sztárgárdát felvonultató filmet. Jelenleg az is kétséges, hogy lesz-e egyáltalán amerikai forgalmazója.

Március végén sor került Francis Ford Coppola óriási erőfeszítések árán tető alá hozott, nagyszabású filmje, a Megalopolis első, zárt körű vetítésére. A Los Angeles-i eseményen csupán 300 néző vett részt, de a közönség soraiban helyet foglaltak a legfontosabb hollywoodi cégek (Sony, Disney, Netflix, Warner Bros.) képviselői is, akiket a jelek szerint nem nyűgözött le a jövő posztapokaliptikus New Yorkjában játszódó science fiction. A The Hollywood Reporter a minap arról adott hírt, hogy A Keresztapa és az Apokalipszis most sztárrendezőjének álomprojektjére egyetlen forgalmazó sem csapott le az elmúlt hetek során.

„Ezt a filmet egyszerűen képtelenség pozicionálni” – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő filmes szakember, aki részt vett a márciusi vetítésen. „Mindenki szorít Francisnek, és persze a nosztalgia is átjár bennünket. De az egésznek mégiscsak van egy üzleti oldala is” – nyilatkozta a THR-nek egy másik forrás.

Egy harmadik megszólaló azt mondta, átható csend telepedett a vetítőteremre, amikor peregni kezdett a stáblista. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Hollywood cseppet sem lelkesedik a Megalopolisért, mely a szakemberek szerint inkább a kisebb, szerzői jellegű darabokra specializálódott forgalmazók (A24, NEON) profiljába illene.

„Bárki, aki felkarolja ezt a projektet, pénzt fog veszíteni. Coppolának nem így kellene befejeznie a pályafutását” – fogalmazott az egyik stúdióvezető, aki szerint „szomorú élmény volt” végignézni a 2 óra 15 perces darabot.

A neves rendező saját zsebből állta a méregdrága vizuális effektusokkal megspékelt film 120 millió dolláros költségvetését. Még kiterjedt szőlőbirodalma egy részétől is megvált a szerelemprojekt érdekében. Coppola egyébként 1983-ban kezdte el írni a film szkriptjét, a forgatás viszont évtizedekig váratott magára.

Nemrég egyébként kiderült, hogy a Megalopolist a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutatják majd. A filmhez Coppola olyan színészeket nyert meg, mint Adam Driver, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Laurence Fishburne vagy Giancarlo Esposito.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!