A világgazdaságot is veszélybe sodorhatja az izraeli háború

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2023.11.01 | Gazdaság | Olvasási idő: 2 perc
A világgazdaságot is veszélybe sodorhatja az izraeli háború

Ha a közelmúltban kirobbant, és egyre súlyosabbá váló izraeli konfliktus kiszélesedik, s a Közel-Kelet több országát is magával sodorja, akár az egész világgazdaságot térdre kényszerítheti – fogalmazott Ngozi Okonjo-Iweala, a Világkereskedelmi Szövetség (WTO) főigazgatója.

Az izraeli konfliktus esetleges eszkalációja akár a világgazdaság növekedését is visszavetheti – adott hangot félelmeinek Ngozi Okonju-Iweala a CNBC-nek adott friss interjújában. A WTO főigazgatója emlékeztetett rá, hogy a régió jelentős olaj- és földgáztartalékai miatt döntő fontosságú a világ energiaellátása szempontjából.

„Ugyanakkor reméljük, hogy ez sosem következik be. Imádkozunk a deeszkalációért és a békéért” – mondta Okonjo-Iweala Japánban.

A szakember hozzátette: a világkereskedelem egyébként is válságidőszakát éli. A kereslet csökkenése immáron világviszonylatban is érzékelhető, és a változás a WTO aktuális előrejelzéseiben is egyértelműen megmutatkozik. A Világkereskedelmi Szövetség októberben módosított is korábbi jóslatán: noha tavasszal még a világkereskdelem 1,7 százalékos bővülésére számítottak, ma már a jóval óvatosabb, 0,8 százalékos becsléssel kalkulálnak.

Ngozi Okonju-Iweala kiemelte: a kínai gazdaság a koronavírus-járványt követő időszakban is seregnyi strukturális problémával küzd, és hasonló nehézségekkel kénytelen szembenézni számos európai ország is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!