Movember Hungary - Interjú Honti Dániel főszervezővel

Halmai Zsófia Halmai Zsófia | 2013.11.29 | Interjúk | Olvasási idő: 4 perc
Movember Hungary - Interjú Honti Dániel főszervezővel

A Movember mozgalom 2004-ben indult el Ausztráliából azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is oda kell figyelniük az egészségükre. A prosztatarák ellen vívott komoly harcokban, figyelemfelhívásban Magyarország is részt vesz, immáron ötödik éve lehet novemberben itthon is egyre több bajuszos fiatalembert látni.
Honti DánielA Movember Hungary alapítójával, Honti Dániellel beszélgettünk a szervezetről, a magyarországi tevékenységről és a tudatos életmódról.
1. Hogyan kerültél kapcsolatba a Movember mozgalommal? Mi motivál, hogy ezt a kezdeményezést támogasd?
A Movember mozgalomra 2009-ben hívta fel a figyelmemet egy akkori kollégám, aki külföldön találkozott ezzel a kezdeményezéssel. Szimpatikusnak tartottam ezt az ötletet és először a cégen belül kezdtünk el szerveződni, a hónap végén pedig a 4BRO segítségével szerveztünk MO-bulit. Ez volt az első Movember esemény Magyarországon.
Hogy mi motivál? A cél, az, hogy akár csak egy kicsivel is, de hozzá tudok tenni egy fontos ügy támogatásához, az egészségtudatosságra, illetve a betegségek megelőzésére való figyelemfelhívás pedig pont ilyen.
2. A Movember Hungary immáron ötödik alkalommal hívja fel a figyelmet a férfiak egészségére és a prosztatarák megelőzésére. Mik az eddigi tapasztalatok, illetve a jövőbeli tervek?
Az elmúlt 2 év hatalmas ugrás volt a Movember Hungary számára, hiszen 200-400 ezer forint gyűlt össze, amiből sikerült többek között egy PSA mérőműszert venni, amivel fájdalommentesen kimutatható, hogy szükség van-e további urológiai vizsgálatokra. Mára közel 4000 támogatónk van, illetve idén a médiától is kiemelt figyelmet kaptunk. 2013-ban Budapesten kívül csatlakozott még Szeged, Eger, Székesfehérvár, illetve Tatabányán is voltak kisebb-nagyobb Movember megmozdulások.
Fontosnak tartom, hogy sportolók, közismert személyek is vállalták az egy hónapos bajusznövesztést, ezzel is segítve a figyelemfelhívást erre a problémára.
Immáron kilencen foglalkozunk a Movember Hungary irányításával, mindenki munka mellett, szabadidejében. Együttműködünk továbbá az Organic Communications Kft-vel, aki a PR tevékenységekért felel.
A jövőben szeretnénk egy egyesületet létrehozni illetve a Movember Hungaryt is hivatalos képviseletté bejegyeztetni, ezzel kapcsolatban folyamatosan zajlanak a tárgyalások.
3. Idén az Országos Onkológiai Intézet számára folyik a gyűjtés. Ha valaki szeretne, hogyan tud ebben a kezdeményezésben részt venni?
Az Országos Onkológiai Intézetnek felajánlott adományokat személyesen lehet átadni 2013. november 30-án az Ötkertben 20:00-tól a hivatalos záróesemény keretein belül.
Ezen kívül szeretnénk kihasználni, amíg a figyelem ránk irányul, így decemberre ruha-, illetve játékgyűjtést is szeretnénk szervezni a rászorulóknak.
4. Te hogyan fordítasz figyelmet az egészséged megőrzésére?
Rendkívül fontosnak tartom a tudatos táplálkozást, odafigyelek az egészséges étkezésre, próbálom mellőzni a stresszt, erre remek módszer a pozitív gondolkodásmód. Ezen kívül hiszek abban, hogy „ép testben ép lélek”, rendszeresen sportolok, amellett, hogy 18 éve vízilabdázom, fordítok időt a meditációra is. Idáig ez a módszer sikeresnek bizonyult.
5. Milyen szépségápolási termékeket részesítesz előnyben?
A tudatosságot itt is fontosnak tartom, ezért igyekszem természetes alapanyagból készült kozmetikumokat használni, mint például a L’Occitane termékeit.
6. És végül, hogyan viselted a bajuszt?
Általában nem viselek bajuszt, így jelentett némi kihívást, például evés közben. Meg lehet szokni, de decemberben azért megszabadulok tőle.
 

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!