A Lidl is beszállt a napelemes rendszerek piacára

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2023.06.15 | Gazdaság | Olvasási idő: 3 perc
A Lidl is beszállt a napelemes rendszerek piacára

Erkélyre telepíthető napelemes rendszert kezdett el árulni a Lidl, amellyel a vásárlók saját otthonukban is kiegészíthetik az áramfogyasztást zöldenergia felhasználásával – írja a G7 hozzátéve, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok miatt Magyarországon biztosan nem lesz elérhető a termék.

Jó hír viszont, hogy vannak országok, ahol igen, a Lidl mellett pedig az Aldi Nord is reagált a fogyasztói igényekre: a Lidl május közepén kezdte el saját erkélynapelem rendszerét árulni, az Aldi Nord pedig júniusban csatlakozik hozzájuk.

Dinamikusan növekvő igény Németországban és Ausztriában

Ezek a termékek egyszerűen beszerezhetőek a boltokban, majd könnyedén csatlakoztathatóak az otthoni konnektorokhoz. A napelemeket általában az erkélyen helyezik el, ahol elegendő energiát generálnak egy-egy háztartási eszköz működtetéséhez, így segítve a rezsi költségek csökkentését.

Az Európai Unió országaiban általában nem szükséges engedélyeztetni a 600-800 wattos teljesítményig terjedő napelem rendszereket. Csak be kell jelenteni azokat, habár Németországban egyes esetekben a szolgáltatók speciális csatlakozók használatát kérik.

Magyarországon viszont tilos az erkélynapelemek használata, utóbbit a Lidl is megerősítette.

A Lidl napelemes rendszere Németországban 219 euróba kerül, és a névleges teljesítménye 150 watt. A rendszer 600 wattig bővíthető, és a csomag tartalmazza az összes szükséges kiegészítőt, beleértve a miniinvertert is.

Az Aldi Nord terméke ennél erősebb, 350 wattos, és két panelből áll. Ára 469 euró. A németországi árakat nézve, ezek a napelem rendszerek nem tekinthetőek kifejezetten olcsónak. Az egy watt fogyasztásra vetített ár 500-546 forint között mozog, bár egyes helyeken olcsóbban is beszerezhetőek hasonló termékek.

Érdemes megemlíteni, hogy Németországban a napelemes beruházásokat 0%-os áfával ösztönzik, és sok városban az önkormányzattól visszaigényelhető a beruházási érték bizonyos százaléka. Ez további motivációt ad a vásárlóknak, hogy elkötelezzék magukat a fenntarthatóság mellett, és befektessenek a napelemes rendszerekbe.

A Lidl és az Aldi Nord lépése rendkívül pozitív irányba mutat. Az erkélynapelemek egyre elterjedtebbek, és egyedi lehetőséget nyújtanak az energiahatékonyabb otthonok megvalósításához.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!