Kötetlen elegancia a nyári hónapokban

férfi divat - férfi stílus - nyár 2023

Modern világunk a lehetőségek bőségével kecsegtet a férfi divat és stílus terén is. Egyre kevesebb a dress code, úgy a munkahelyen, mint az üzleti rendezvényeken vagy akár a társasági összejöveteleken. Életviteltől függően továbbra is minden férfinak szüksége van néhány jól szabott öltönyre, netán egy black tie összeállításra is. Szakmám révén – méretre szabott férfi ruházattal foglalkozom – viszont egyre több férfitól hallom, hogy napjainkban a fent említett formalitás egyre kevésbé elvárt és szükséges viselet.

Ennek megfelelően a fennmaradó szabadidőben a szabadon választott és a business casual között mozog megjelenésünk mércéje. Érthető módon az év nagyobb részében a hétköznapi öltözetek bázisát a farmernadrág adja, mely ropogós pamutinggel és zakóval kombinálva megüti a business casual szintet, míg sneaker-rel kombinálva személyiségünktől függően a trendkövetőtől, a „nem igazán érdekel” kategóriáig bárhova behelyettesíthető.

Mi történik akkor, amikor a hőmérő 20 fok fölé emelkedik?

Sokan feladják és a farmert rövidnadrágra cserélik, hiszen a farmernadrág nagy melegben nem a legkényelmesebb viselet. Abban megegyezhetünk, hogy a rövidnadrág, mint a majdnem legkötetlenebb ruhadarab, viszont nehezen egyeztethető össze a városi lét legtöbb formájával.

Alternatívaként a címben is megjelölt „kötetlen elegancia” kategóriát szeretném a köztudatba bevezetni és konkrét példákat mutatni anyagválasztásra, kombinációkra, olyan élethelyzetekre, alkalmakra, melyek az átlagosnál egy fokkal igényesebb megjelenést kívánnak meg, mégis kényelmesen szeretnénk érezni közben magunkat.

Gyapjúszövet nyáron? Ajánlott!

nyári férfi divat - férfi stílus tipp - online férfimagazin

Kép: FP Abel

A megfelelő választás az úgynevezett „fresco” vagy másnéven „high twist” szövet, mivel zakóként és nadrágként is kifejezetten jól teljesít. Ez a sodort szálból, nyitott struktúrával szőtt szövet rendkívül jó légáteresztő tulajdonsággal bír, és nagyon jól kirúgja magát, kevéssé gyűrődik. Ennek megfelelően kitűnő választás üzleti megjelenésekre és akár utazáshoz is.

nyári férfi divat - férfi stílus nyár - online férfimagazin

Kép: FP Abel

Az említett szövetből készített nadrág véleményem szerint talán a legkényelmesebb viselet még a legnagyobb hőségben is. Az alapanyagnak köszönhetően öltözetünk formálisabb részét képezheti, és fehér inggel párosítva tökéletes nyári irodai viselet lehet.

férfi stílus tipp - nyári férfi divat

Kép: FP Abel

A fenti képeken egy „high twist” szövetből készített nadrágot a saját kollekcióm legújabb darabjával, a travel jackettel, párosítottam. Ez egy könnyű, belső kidolgozás mentes darab, mely a szafari dzsekik és a klasszikus munkaruházat stílusát ötvözi. Belső zsebeiben elférnek a legfontosabb személyes tárgyaink, repüléskor különösebb stressz nélkül a fejünk feletti rekeszbe helyezhetjük, mivel a megfelelő szövetből készítve nem fog összegyűrődni.

Mi a helyzet a lenvászonnal? Ajánlott!

nyári férfi divat - klasszikus férfi stílus - online férfimagazin

Kép: FP Abel

A férfi ruhatár talán leginkább megosztó alapanyaga a lenvászon. Vannak, akik esküsznek rá, míg mások számára eleve elvetendő. Annyi bizonyos, hogy üzleti viseletként nem elfogadott, szabadidő eltöltésére ugyanakkor kiváló, persze a megfelelő formában.

Többek között, megkülönböztetünk ír, belga és olasz len szöveteket. A származási hely utáni megkülönböztetés a len esetében azonban nem az alapszál készítéséhez szükséges növény termesztésének helyét jelöli (mint pl. az egyiptomi pamutnál), hanem a feldolgozás helyére utal. A len az ember által legrégebb óta használt textil, így a fentebb említett országokban is hosszú törtélemre tekint vissza a szövési kultúra. A növényi szál minőségében, finomságában a len esetében nincsen különbség, így a szövetek közötti különbségeket a kikészítés és szövés típusai határozzák meg.

len - férfi divat - férfi stílus tipp - online férfimagazin

Kép: FP Abel

Személyes kedvenceim az ír len szövetek. A fenti képen látható nadrág és travel jacket is ezekből a szövetekből készült. Igen, gyűrődnek, ugyanakkor a súlyuknak és a kikeményített kikészítésnek köszönhetően igazán testesek és feszes az esésük. Mivel a len rendkívül jól festhető, élénk színek tekintetében verhetetlen szövetről beszélünk. Összességében elmondható, hogy az ír len szövetek a casual elegancia hű megtestesítői.

piké póló - nyári férfi divat - férfi stílus tipp

Kép: FP Abel

Kötött pamut piké pólóinggel igazán jól párosíthatók. A piké pólók a legtöbb esetben kötött gallérral készülnek, ezek a méltán elhíresült tenisz pólók, melyeket mindannyian ismerünk. Szintén a nyitott struktúra, és ezáltal a szövet jó szellőzőképessége az, ami miatt az egyik legkedveltebb darab ez a férfiak körében. A piké pólóing sokoldalúbb, mint a piké póló, mert a gallérja a klasszikus ingek gallérjával azonos kiképzéssel készül, emiatt jó a tartása, így zakó alatt sem „esik össze”. Ez a példa tovább árnyalja a kötetlen elegancia képletét. Mind a konkrét ruhadarabok, mind az összeállítás megtervezésekor, javaslom ötvözni a formális és a kötetlen elemeket. A variációk száma itt is végtelen.

Fehér, a fehér ingen túl? Ajánlott!

fehér zakó - nyári férfi divat - férfi stílus

Kép: FP Abel

A fehér ing megkerülhetetlen egy férfi ruhatárában. Bármilyen más fehér ruhadarab ugyanakkor erősen véleményes a legtöbbek szemében. Tény, hogy megfelelő alkalom és környezet kell egy fehér nadrág, annál inkább fehér zakó viseléséhez.

A klasszikus vagy nevezzük modern klasszikus férfi viselet tekintetében is megfigyelhetőek trendek, csúnyán mondhatjuk, hogy „divatok”. Ezeket az irányzatokat nem kell élből elvetni, ugyanakkor vakon követni sem. A divattervezők és a közösségi média véleményvezéreinek kommunikációja azt mutatja, hogy idén nyáron a fehér a férfi „divatszín”. Mondhatjuk, hogy nonszensz és ehhez hasonlóak, ugyanakkor véleményem szerint ez nem véletlenül van így. Az elmúlt három éves időszakkal járó bezártság jóval alacsonyabbra tette a lécet az elvárt hétköznapi megjelenés tekintetében, emiatt megfigyelhető az a tendencia, hogy az alkalmi – ugyanakkor nem a formális dress code-hoz kötött – viselet egyre inkább – a férfi viselet aranykorához, az 1930-as évekhez hasonlóan – kiemeltebb szerepet játszik életünkben. Erre kínál kiváló alternatívát a fehér szín alkalmazása.

nyári férfi divat - fehér zakó - férfi stílus tipp

Kép: FP Abel

Íme, néhány hasznos tipp, hogy nagyobb magabiztossággal viseld a fehéret idén nyáron:

  • Hófehér és bézs között is rengeteg árnyalatról beszélhetünk: míg ing tekintetében érdemes minél tisztább fehéret választani, nadrág és zakó tekintetében a hófehér olcsó benyomást kelthet. Érdemesebb csont és krém árnyalatokat keresni az optikai fehér helyett.
  • Minél vékonyabb, vagy nyitottabb szövésű egy fehér szövet annál jobban áttetsző. Ez nem mindig és nem mindenkinek a legelőnyösebb. Érdemes vastagabb, testesebb szöveteket választani világos árnyalatokból, ebben férfiasabban érezzük magunkat.
  • Az ing után a farmer a legsokoldalúbban kihasználható fehér ruhadarab. Akár pólóval és tornacipővel, akár zakóval és loaferrel is a végletekig kombinálható.
  • Kerüljük a hófehér kötött darabokat, a legtöbb esetben szintén olcsó hatásúak, még a legfinomabb selyem, gyapjú vagy kasmírszálból is.

Amennyiben kérdésetek merülne fel akár a cikkel, akár általánosságban férfi ruházattal kapcsolatban, keressetek bizalommal: www.kelecsenyimilan.com.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!