Programajánló Márton nap: novemberi gasztrohétvége

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2016.11.09 | Életmód | Olvasási idő: 5 perc
Programajánló Márton nap: novemberi gasztrohétvége

Libadalom az etyeki Gasztrosétányon

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”

Az etyekiek nem szeretnék, ha miattuk éhezne és szomjazna egész évben bárki is, ezért november 12-én, szombaton, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várják az érdeklődőket a Gasztrosétányon Etyeken.

A gasztronómiai különlegességek, ínyencségek mellett persze izgalmas programokkal is készülnek a helyiek. 11.00 órakor kezdődik a már hagyományossá vált és nem véletlenül népszerű Libafuttatás, amelynek elég csak a „versenykiírásába” beleolvasni, hogy az ember rögtön kedvet kapjon a hajtáshoz: „Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!” Érdemes időben elindulni, hogy a verseny előtt kicsit megismerkedhessünk a kedves állatokkal is, hogy nagyobb kedvvel szaladjanak velünk a célba.

A libás ételek és futamok mellett lesznek libás játékok is, illetve sajtkészítés-bemutató is, ahol ki lehet próbálni a vajköpülést is, esetleg bepillantást nyerhetünk a borászok műhelytitkaiba a „Pohárral kézben” pincetúra keretein belül. Idén még, a november 12-i Libadalom után, az Advent a Gasztrosétányon elnevezésű programmal jelentkeznek az etyekiek december 3-án.

Mitiszol? – A természetes italok fesztiválja

Autentikus borok, élő sörök, kristálytiszta pálinkák– egyebek mellett ezeket kínálja a Mitiszol? Fesztivál november 12-én. A természetes italok fesztiválja “igazi ennivalókkal” is készül, s várja látogatóit a Millenárison.

Az vagy, amit megiszol – továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol? Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a bor fanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.

Nemcsak a közönség, de a kínálat is jelentősen bővült, hiszen az óriási borválasztékon túl (30 kárpát-medencei és 10 külföldi pincészet több mint 120 bora) a résztvevők söröket, pálinkákat, gyümölcsleveleket, szörpöket, gyógyteákat és kávét is kóstolhatnak.

A közös nevező a tiszta forrásból, vegyszermentes gazdálkodásból származó alapanyag, valamint a szintetikus adalékok nélkül, minimális beavatkozással készült termékek.

Az italok mellett igazi ennivalók is lesznek, idén is közös tapas tálakat kínál a Pipacs Biopékség, az Élő Bolygó Farm és a Zsámboki Biokert, a meleg ételekről pedig ezúttal a zöld ebédjéről és cateringjéről ismert Házikó, valamint a zebegényi Natura Hill ökohotel és étterem gondoskodik majd. A nagyszabású, de emberi léptékű sétáló kóstolón túl, mindenki számára nyitott előadásokat tartanak többek között a kenyérsütésről, a kávékészítésről és a sörfőzésről is.

További információ: mitiszol.hu

VI. Márton napi Borfesztivál – A gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország egyik legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Az idei borfesztivál kortárs művészeti kiállítással, Vajda Pierre által moderált sajtkurzussal és egy szenzációs borvacsorával is kecsegtet, melynek háziasszonyai Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter, a főszereplők pedig az ország csúcséttermeinek képviselői lesznek, többek között a Gerbeaud, a Kistücsök, a Salon, a Tanti és a Gellért Söröző részvételével.

Pénteken és szombaton megnyílik a Gellértben az egyedülálló Lakosztályétterem, és a Dunára néző panorámás luxuslakosztály kiváló keretet ad majd a Michelin csillagos séf, Pesti István Dom Perignon és fekete szarvasgomba elképzelésének.

Vasárnap valóban rendhagyó Sunday Brunch ad méltó zárást az idei VI. Márton napi Borfesztiválnak a Gellértben, ahol Budapest legjobb Sunday brunch éttermei, így a Paris Budapest, az Araz, a Hilton, a Gundel, a Manna Étterem és a Panoráma Étterem képviselteti magát, sőt a Gellért Sörözőben ott lesznek Budapest legjobb kifőzdéi is.

További információ: borfesztivalgellert.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!