2 millió forint feletti bruttó átlagfizetés Magyarországon

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2023.04.11 | Gazdaság | Olvasási idő: 2 perc
2 millió forint feletti bruttó átlagfizetés Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2022-ben már két olyan foglalkozás is volt Magyarországon, ahol a bruttó havi átlagkereset meghaladta a kétmillió forintot és közel harminc szakma lépte át az egymillió forintos határt – írja elemzésében a Portfolio.

A teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak körében a KSH először számolt be bruttó kétmillió forint feletti átlagfizetésekről: míg a légiforgalmi irányítók fizetése megközelítette a 2,3 millió forintos átlagot, addig a szakorvosok átlagos bére elérte a bruttó 2 millió forintot. Másfél millió forint feletti bruttó átlagfizetést könyvelhetnek el a törvényhozók, miniszterek, államtitkárok és a pénzintézeti vezetők is – írja a lap.

Egyre több foglalkozás lépi át a bruttó egymillió forintos határt

Egyre több foglalkozás esetében lépi át a bruttó egymillió forintos határt az átlagfizetés – írja a lap példaként említve az informatikai- és telekommunikációs mérnök, szoftverfejlesztő, elemző közgazdász, légijármű-vezető és hajózómérnök, illetve a vezető beosztásokat marketingkommunikáció és értékesítés területen.

Az összesítés végén textiliparhoz, mezőgazdasághoz kapcsolódó, illetve különösebb szaktudást nem igénylő munkakörök állnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!