Bill Gates: Nem a járvány miatt kell leginkább aggódni 2022-ben!

Bill Gates - 2022

Bill Gates döntően optimista 2022-t illetően, de a Microsoft milliárdos társalapítójának még mindig vannak aggályai a következő évre vonatkozóan.

Bill Gates a napokban közzétett év végi blogbejegyzésében, melynek címe „Ok az optimizmusra egy nehéz év után”, több rózsás prognózist fogalmazott meg – a koronavírus-járvány potenciális végétől kezdve a metaverzum közelgő felemelkedéséig. Van azonban egy probléma, ami lassíthatja a fejlődést: az emberek megingott bizalma a kormányokkal szemben – írja a CNBC.

“Ez a bizalmatlanság az egyik olyan probléma, ami miatt a legjobban aggódom 2022 kapujában”

– fogalmazott Bill Gates, majd megjegyezte, hogy a kormányoknak fontos szerepet kell vállalniuk az olyan harcokban, mint az éghajlatváltozás kezelése vagy a következő világjárvány megelőzése. De csak akkor tehetnek sokat, ha az emberek nem utasítják el elvi alapon az iránymutatásukat.

„Ha az emberek nem bíznak benned, nem fogják támogatni a jelentősebb új kezdeményezéseket” – írta Gates. “És amikor komoly válság alakul ki, kevésbé valószínű, hogy követik a vihar átvészeléséhez szükséges útmutatást” – tette hozzá.

Ezt a bizalmatlanságot csak erősítette a koronavírus-járvány: téves információk terjedtek el a világ szinte minden pontján, amelyek például akadályozzák az oltási programot, végső soron pedig késleltetik a járvány végét.

De a Pew Research Center kutatása már a Covid előtti időkből is hasonló tendenciákat mutatott: egy 2019-es amerikai közvélemény-kutatásban például a válaszadók 75 százaléka szerint polgártársaik szövetségi kormányba vetett bizalma folyamatosan csökken.

A megkérdezettek további 64 százaléka szerint az amerikaiak egymás iránti bizalma is csökkenő tendenciát mutat. Tízből négy válaszadó pedig úgy gondolta, hogy a bizalmatlanság megnehezíti az egészségügyi ellátás, a bevándorlás és a fegyveres erőszak kezelését.

Gates blogbejegyzésében megjegyezte, hogy a 24 órás hírciklusok, a politikailag ösztönzött címlapok és a közösségi média egyaránt szerepet játszott a növekvő megosztottságban – és a kormányoknak szükségük lehet az online platformok szabályozására a félretájékoztatás hatékony kezeléséhez.

Az idő lehet a lényeg. Gates aggodalmának adott hangot amiatt, hogy gyors beavatkozás nélkül az amerikaiak nagyobb valószínűséggel választanak olyan politikusokat, akik nyilvánosan kifejezik és bátorítják a bizalmatlanságot. A hólabda-effektus ezután még kiábrándultabbá teheti a közvéleményt.

Ezt a problémát nehéz megoldani – és még Gates is azt mondta, nem tudja, hogyan tovább.

„Általában ezen a ponton fejtem ki az ötleteimet a probléma megoldására vonatkozóan. Az igazság az, hogy nincsenek válaszaim” – írta. „Azt tervezem, hogy továbbra is keresem és olvasom mások ötleteit, különösen a fiataloktól. Bízom benne, hogy azoknak a generációknak, akik az interneten nőttek fel, új ötleteik lesznek egy olyan probléma kezeléséhez, amely oly mélyen az internetben gyökerezik” – zárta a gondolatot Bill Gates.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!