Ambiciózus tervekkel állt elő egy francia tervezőiroda a világ legnagyobb üvegházának megépítésére

Szász Nóri Szász Nóri | 2021.05.25 | Életmód | Olvasási idő: 3 perc
Ambiciózus tervekkel állt elő egy francia tervezőiroda a világ legnagyobb üvegházának megépítésére

Egy francia építésziroda, a Coldefy nemrég mutatta be terveit a világ legnagyobb, egykupolás üvegházának megépítésére, amely a maga nemében egyedülálló lenne a világon.

A több mint 20 ezer négyzetméteres építmény energia szempontjából teljesen önellátó lesz.

A Tropicalia névre keresztelt ambiciózus projektet a tervezők a Cote d’Opale-n építenék fel Franciaországban, és 2024-re készülne el.

A 17. Velencei Építészeti Biennálén május 22. és november 21. között a Coldefy
és az interdiszciplináris nonprofit Zuecca Projects építészeti modelleket, vázlatokat és videókat mutat be, amelyek részletesen szemléltetik a Tropicalia elnevezésű üvegház terveit.

A terveken látszik, hogy az áramvonalas kupola miként fog beleolvadni a buja francia táj természetes arculatába. A Coldefy „a harmónia buborékjaként” hivatkozik az építményre weboldalán, amelyben egy trópusi erdő fog megelevenedni a rá jellemző flórával és faunával. Az orchideáktól és pillangóktól kezdve a halakon át a hüllőkig sokféle élőlénynek lesz az otthona ez az üvegház.

A 35 méter magas építmény részben a földbe ágyazódik, míg egy második, külső zöld réteg segítségével teljesen beleolvad a környező természetbe. A tető alumínium keretbe helyezett hermetizált hőpárnákból készül. Belül a kupolát 28°C-ra melegítik fel, ez a hőmérséklet biztosítja a „dús vegetációt” – ahogy a sajtóközlemény fogalmaz a CNN írása szerint. A Terraotherm nevű technológia újrahasznosítja a szerkezet hőenergiáját, a felesleges hőt pedig a környező épületekbe vezeti el.

Az idei Velencei Biennálé témája a következő felvetés: Hogyan fogunk együtt élni? A Coldefy alapítója, Thomas Coldefy a kérdést a Tropicalia koncepciójával válaszolta meg, amelynek legfőbb szempontja a bolygó egészségének szem előtt tartása volt. Coldefy szerint a klímaváltozással kapcsolatos adatokat gyakran “akaratlanul” fogyasztjuk, és ez a fajta túltelítettség azt jelenti, hogy az adatok gyorsan „a szorongás új forrásává” válhatnak. A Tropicalia ugyanakkor a felfedezés tere, oktatásra is alkalmas, hiszen itt testközelből lehet megtapasztalni a Föld ökoszisztémájának törékenységét.

A Biennálén egyébként a környezeti problémák hangsúlyosan vannak jelen. A Nordic pavilon például egy kísérleti társlakás projekt, amelynek célja az energiafogyasztás-, illetve a szén-dioxid kibocsátás csökkentése a Helen & Hard építészeinek elgondolásában. Eközben a tajvani pavilon öt, már meglévő építészeti projektet mutat be, amelyek feltárják a sziget természettel folytatott párbeszédét, és megvizsgálják, hogyan lehet összeegyeztetni Tajvan jelenlegi 23 milliós lakosságának szükségleteit az ökológiailag sokszínű tájjal.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!