A cannoli és a baklava mellé 3 magyar desszert is felkerült CNN top 50-es listájára

Szász Nóri Szász Nóri | 2021.02.03 | Gasztró & Utazás | Olvasási idő: 3 perc
A cannoli és a baklava mellé 3 magyar desszert is felkerült CNN top 50-es listájára

Flan, pavlova, linzer – mi ezekben az édességekben a közös azon túl, hogy mennyeien finomak? Mindegyik felkerült a CNN 50-es listájára, amely a világ legjobb desszertjeit gyűjtötte össze, a hab a tortán pedig, hogy három magyar finomság is ott van közöttük.

 

A lap szerkesztői egész pontosan az Eszterházy-tortát, a hókiflit – amit ők csak kiflinek neveznek -, valamint a Rigó Jancsit tartották méltónak a magyar repertoárból arra, hogy bekerüljön a válogatásba. Te egyetértesz velük, milyen magyar desszertek érdemelnék meg, hogy ilyen elit társaságban szerepeljenek?

Minden nemzetnek megvannak a sajátos gasztronómiai szokásai és hagyományai, amelyek azonban nem csak a főételekben nyilvánulnak meg. A desszertek épp olyan jellegzetes képviselői egy-egy ország gasztronómiájának, ráadásul régiótól és kontinenstől függően nagyon változatos képet mutat, miként értelmezik a világ különböző pontjain az édesség koncepcióját. A CNN arra vállalkozott, hogy összegyűjti a világ 50 legjobb és legjellegzetesebb desszertjét. Édes tészták, cukros mázak és csokoládé töltelék – a válogatás igen sokszínű, ráadásul három magyar versenyző is bejutott a listára.

Az Eszterházy-torta kapcsán – bár magyar találmányként szerepel a listán -, azért azt leírják, hogy eredetét tekintve még az Osztrák-Magyar Monarchia idejére nyúlik vissza a klasszikus desszert története, így nemcsak Budapesten lehet kóstolni, hanem Bécstől Szarajevóig számos cukrászdában tovább él az egykori birodalom krémes öröksége. A lágy rétegek mellett az Eszterházy-torta legfeltűnőbb jellegzetessége a pókhálószerű csokoládé minta a fehércsoki fondanton.

A hókifli a CNN-nél csak kifli néven fut, és a lapot teljesen elbűvölte, hogy mi magyarok jam helyett lekvár formájában tartósítjuk a régió ízletes barackjait és szilváit – meg egyéb folyékony formában -, amivel aztán pedig a kis félhold alakú tésztákat töltjük meg. A végén még a hó előtagot indokló porcukor kerül a kis kiflikre. Kiemelik, hogy főként ünnepekkor népszerű ez a finomság, és hogy gyakran dióval vagy mákkal töltjük meg.

A Rigó Jancsi esetében arról is szólnak, hogy nemcsak az íze miatt különleges desszert, hanem a hozzá fűződő történet miatt is. A szivacsos csoki rétegek közé ágyazott csoki mousse és kajszibarack lekvár összhatása olyan szenvedélyes és csábító, mint Rigó Jancsi és Clara Ward szerelmének története. Utóbbi ugyanis a belga Caraman-Chimay herceg felesége volt, amikor nevezett cigányprímás elcsavarta a fejét, majd össze is házasodtak (1904-1908).

A listán egyébként még olyan desszertek szerepelnek, mint a sáfrány fagyi Iránból, a francia tarte tatin, az olasz tiramisu, a kókusztorta, mint amerikai desszert, illetve a svédek világhírű fahéjas csigája. A teljes listát itt tudod megnézni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!