Elon Musk ismét történelmet írt - a Tesla a világ legértékesebb autógyártója

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2020.07.02 | Sebesség | Olvasási idő: 2 perc
Elon Musk ismét történelmet írt - a Tesla a világ legértékesebb autógyártója

Néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk róla, hogy a Tesla részvények árfolyama elérte az 1000 dolláros lélektani határt, ezzel együtt pedig a világ második legértékesebb autógyártója lett a vállalat. A Tesla részvények pedig azóta is töretlenül menetelnek felfele!

Közel 10 évvel azután, hogy tőzsdére ment a cég, Elon Musk most a csúcsra tört! Az 1120 dolláros ár már elég volt ahhoz, hogy a cég piaci értéke elérje a 207 milliárd dollárt, ezzel pedig lekörözve a Toyotát a piaci kapitalizációt tekintve a világ legértékesebb autógyártója lett a Tesla. A részvények közben elérték az 1135, majd csütörtökön az 1200 dollárt is!

Az eredmény azért is érdekes, mert egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban a Tesla részvények mindössze 217 dolláros áron mozogtak, ráadásul a 215 millió dollár értékű, évente közel 10 millió autót gyártó Toyota vállalatával szemben, a Tesla éves szinten mindössze 368 ezer autót forgalmaz. Összehasonlításképp a Tesla 2020 első negyedévében 103 ezer darab járművet gyártott le, míg a Toyota gyártósorairól 2,4 millió példány gurult le.

Az elemzők szerint az elképesztő növekedés hátterében részben a Tesla Semi, illetve a haszonjármű körüli piaci pletykák állnak, miszerint hamarosan indul a sorozatgyártás, részben a kínai terjeszkedés, részben pedig az a tény áll, hogy az amerikai vállalat nyereséget tudott felmutatni egy olyan időszakban is, amikor egyszerre két gyárat építenek, amikor egy új modell bevezetésén dolgoznak és amikor a piacot szinte teljesen lenullázta a koronavírus-járvány. Elon Musk nettó vagyona pedig mindeközben néhány hónap alatt 24 milliárd dollárról 46 milliárd dollárra nőtt.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!