Övön aluli elváltozások - 9 figyelmeztető jel, amelyet férfiasságod érdekében nem érdemes figyelmen kívül hagyni

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2020.04.13 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
Övön aluli elváltozások - 9 figyelmeztető jel, amelyet férfiasságod érdekében nem érdemes figyelmen kívül hagyni

Míg bizonyos övön aluli elváltozások teljesen normálisak lehetnek, addig egyes tünetek esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Az urológus felkeresése viszont a férfiak körében valószínűleg egyike, a leginkább halogatott dolgoknak, de egyes tünetek és betegségek esetében a korai felismerés rendkívül fontos, akár a gyógyulás kulcsa is lehet. Az egyik leggyakoribb, férfiakat érintő, övön aluli probléma a jóindulatú prosztata megnagyobbodás.

A prosztata alapvetően két életciklusban indul növekedésnek: a születéskor mindössze borsónyi méretű szerv először serdülőkorban kezd növekedni, egészen addig, amíg eléri a szexuálisan aktív korban lévő férfiakra jellemző, szelídgesztenye nagyságot. A második növekedési ciklus jellemzően 30 éves kor körül kezdődik, ennek pontos okai viszont még nem teljesen ismertek. Az elváltozás jóindulatú ugyan – vagyis nem daganat vagy fertőzés miatt alakul ki -, de bizonyos esetekben kezelés nélkül számos kellemetlenséggel járhat, amelyek megnehezítik és korlátozzák az aktív mindennapokat.

Az egyik leggyakoribb övön aluli elváltozás 50 év feletti férfiak körében

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás statisztikák szerint a 40-50 év közötti férfiak mintegy ötödénél, 50 év felett minden második férfinál, míg 80 évesnél idősebb férfiak esetében majdnem mindenkinél előfordul. Az első látásra megdöbbentő statisztika viszont nem jelenti azt, hogy a kellemetlen, életminőséget jelentősen befolyásoló tünetek mindenkinél jelentkeznének.

Melyek azok a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra jellemző, figyelmeztető jelek, amelyeket viszont férfiasságod érdekében nem érdemes figyelmen kívül hagyni?

  • gyakori vizelési inger, különösen éjszaka
  • a húgyhólyag nem teljes kiürülésének érzése
  • vizelési inger jelentkezése, akkor is, ha csak kis mennyiségű vizelet van a húgyhólyagban
  • fájdalom a vizeletürítés alatt
  • nehezen, késlelkedve meginduló vizelés
  • gyenge vizeletsugár, elhúzódó és szakaszos vizelés megnövekedett vizelési idővel
  • vizeletcsepegés a vizelés végén
  • túlfolyásos vizeletinkontinencia
  • a nemi élet zavarai is megjelenhetnek

A kellemetlen tünetek hátterében a prosztata jóindulatú megnagyobbodása állhat. Annak ellenére, hogy ez többnyire egy ártalmatlan jelenség, a vele járó tünetek zavaróak a mindennapokban, jelentősen rontják az életminőséget, és súlyosabb szövődményekhez is vezethetnek.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás jellemzően vizeletürítési kellemetlenségek formájában jelentkezik, és az évek során kedvezőtlen anatómiai és működési változásokhoz vezethet a húgyhólyagban és a vesékben.

A pontos diagnózis felállításához urológiai vizsgálatra van szükség, ezért a tünetek észlelésekor – 40 év felett egyébként is ajánlott rendszeresen – mindenképpen urológus szakorvost kell felkeresni a vizelési panaszok eredetének tisztázása és az esetleges szövődmények megelőzése érdekében, aki a jellemző tünetek azonosításával és azok hátterének feltárásával megtalálja az optimális, személyre szabott terápiát!

Szabalpálma – jegyezd meg a nevét! (X)

A szabalpálma a prosztata megnagyobbodás tüneti kezelésében legszélesebb körben alkalmazott növényi kivonat, ami gyulladáscsökkentő hatása révén hatékonyan kezeli a prosztatával kapcsolatos problémákat.

A szabalpálma termés kivonata megelőzi a prosztata további megnagyobbodását, ezáltal csökkenti a hólyagnyomást és erősíti a vizeletsugár intenzitását. A meglévő tünetek kezelésére alkalmas természetes hatóanyag, amely hozzájárul a prosztata egészséges működésének hosszú távú fenntartásához, a vizelési nehézségek megszüntetéséhez!

Érdekesség, hogy a szabalpálma termés mindössze 20 százaléka elérhető, ezek is hosszú és többszereplős ellátási láncon jutnak el végül a férfiakhoz. A bogyókat leszedésük napján azonnal értékesíteni kell a szárító vállalatok felé, különben alkalmatlanná válnak a felhasználásra. Már maga a betakarításhoz szükséges engedély is komoly korlátozások alá esik, szüretelni pedig évente egyszer lehet augusztus vége és szeptember vége között, amikor a bogyók elérik a narancssárga színt. A korlátozott mennyiségnek köszönhetően gyakran piaci hangulat alakul ki a szüretelők és a bogyókat szárító üzemek között, ahol az árak is naponta változnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!