2022-től elfelejtheted a gyorshajtást

Így vetne véget az Európai Bizottság a gyorshajtásnak.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
  • 110
    Shares

hirdetés

gyorshajtás 2022

Egy friss rendelet értelmében az Európai Bizottság 2022-től minden új autóba kötelező teszi az intelligens sebességszabályozó beépítését – számol be a hírről a G7.hu.

Az intelligens sebességszabályozó asszisztens (ISA) már egy évek óta működő rendszer, a beszerelés eddig viszont nem volt kötelező.

hirdetés
hirdetés

Hogyan működik az intelligens sebességszabályozó asszisztens?

“A rendszer a GPS segítségével meghatározza az autó helyzetét, az autó kamerái pedig leolvassák a sebességkorlátozó táblákról az aktuális értéket, és annak túllépésekor aktivizálják magukat” – írja a G7.hu.

A sebesség automatizált szabályozására több megoldás is elérhető, arról azonban még folynak a viták, hogy mely változat legyen a kötelező felszereltség része 2022-től. Az egyszerűbb, ezáltal pedig a gyártók által preferált opciók közé tartozik például a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető, pittyegő hanghoz hasonló jelzés.

Egy bonyolultabb – érthető okokból közlekedésbiztonsági szervezetek által támogatott – megoldásnál a pedál kezd el vibrálni a sofőr talpa alatt, de a sebességhatár túllépése esetén akár el is veheti a motorerőt a rendszer, így a sofőr hiába nyomja a gázpedált, nem tud gyorsítani.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
  • 110
    Shares

Előző cikk Dwayne Johnson kifejezetten sportolók számára tervezett arcmaszkot dobott piacra
Következő cikk Nem árul többé világító Spirit of Ecstasy díszt a Rolls-Royce az EU-ban