Lélegzetelállító hidak, amelyeket egyszer mindenkinek látnia kell

schmidi schmidi | 2018.03.25 | Sebesség | Olvasási idő: 5 perc
Lélegzetelállító hidak, amelyeket egyszer mindenkinek látnia kell

Vezetni nem csak magáért a vezetés élményéért jó és utazni sem csak a kiszemelt célpontért szeretünk. Útközben átvághatunk csodás hangulatú tájakon, elhaladhatunk látványos természeti képződmények vagy emberi kéz által alkotott műtárgyak mellett is, amelyek további emlékekkel gazdagíthatják a kirándulásunkat.

Itthon elég például a Balaton-felvidékre gondolni, ahol Zánkáról Tapolca felé a kanyargós főúton bal kéz felől a Balaton, jobb kéz felől a felvidék dombjai között az egyik legszebb szakaszon gurulhatunk végig. Nem véletlenül választottuk korábban ezt az útvonalat az Audi TT RS tesztelésére és fotózására.

audi-tt-rs-je-1

A témának hosszas irodalma van az interneten is, cikkek és fórumok gyűjtögetik Európa és a világ legszebb autós útvonalait, de még a Lonely Planet is kiadott egy könyvet a bakancslistájukra újabb pontokat kereső kalandoroknak.

A post shared by Schmidi (@schmidi_hu) on

Akit a természet mellett a különleges műtárgyak, leginkább hidak vonzanak, néhány egészen látványos alkotást is útba ejthet a túrái során!

Twin Sails Bridges, Dorset, Anglia

A 2012. áprilisában megnyitott Twin Sails Bridge zárt állapotában teljesen sík, azonban amikor naponta 15 alkalommal felnyitják, hogy a hajóforgalmat elengedje, a formája egy yacht két vitorlájára emlékeztet. A szárnyak 23 méter magasak, felnyitásuk pedig két percig tart.

Slauerhoffbrug, Hollandia

A holland Leeuwarden város Harlinger Vaart folyója felett átívelő Slauerhoff hidat naponta 10-szer nyitják meg. Ilyenkor mintha egy palacsintasütő serpenyőjét emelnénk fel, úgy emelkedik ki egy szelvény az úttestből, szabad áthaladást engedve a vízi járműveknek.

Lego-Brücke, Németország

A német Wuppertal városban járva az ember azt hiheti egy pillanatra, hogy hirtelen Legolandba keveredett, amikor a Schwesterstraße felett átívelő hídhoz ér. A műtárgy nem az építészeti megoldásával, hanem a látványával tűnik ki a környezetéből, Martin Heuwold graffiti- és street art művész a népszerű építőjáték alkotóelemeit 2011-ben festette fel élethű módon a szerkezetre. A jellegzetes formák használatához még az ilyen engedélyekkel általában meglehetősen szigorúan bánó dán játékgyártó is hozzájárult.

Dragon Bridge, Vietnám

Ázsiában nem ritka a sárkány szimbólum, a nyilvános tereken elhelyezett szobroktól a lakások falán lógó festményekig mindenhol megtalálhatóak. Vietnámban egy újszerű módját választották a megjelenítésnek, amikor 2013-ban átadták a 666 méter hosszú acélsárkányt, amely a Han folyó felett ível át. A szerkezeti kialakításon felül extra látványelem, hogy minden szombaton és vasárnap este 9 órakor lángcsóva tör elő a hullámzó állat szájából.

Az utazások során az autóból kiszállva és gyalogos túrára indulva szintén találhatunk szokatlan és látványos megoldásokat.

Moses Bridge, Hollandia

A Nyugati-Brabant erődvonal egy Hollandia délnyugati árterületén húzódó védelmi rendszer, amelyet a 17. században építettek. A helyreállítás során felmerült az igény, hogy hidat építsenek a várárkon keresztül a Fort de Rooverébe, mert ez az erődítmény ma több biciklis és túraútvonal találkozásánál helyezkedik el, az eredeti célja mellett rekreációs célokat is szolgál.

A híd távolról szinte láthatatlan, megjelenése a táj körvonalához igazodik, a parthoz közeledve viszont feltárul az út, és mint Mózes kelhetünk át a vízen.

Gateshead Millennium Bridge, Anglia

A Gateshead Millennium Bridge, amely a gyalogosok és kerékpárosok számára készült átkelő a Tyne folyó felett, annyira meghatározó eleme lett Anglia észak-keleti részének, hogy még postai bélyeget is készítettek a képével. Lecsukott állapotban a víz felszíne felett öt méterrel húzódik a 130 méter hosszú íves útfelület, felnyitva azonban 25 méter magas helyet tud adni az alatta áthaladó hajóknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!