A szívroham egyik legalattomosabb kockázati tényezője

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2024.03.11 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
A szívroham egyik legalattomosabb kockázati tényezője

A szívroham jól ismert kockázati tényezői, mint például a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás, cukorbetegség, dohányzás, tartós stressz, túlzott alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód mellett egy friss kutatás egy új, ráadásul minden eddiginél alattomosabb kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet.

A CNN által közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a nyaki artériáiban mikroműanyagok vagy nanoplasztikák találhatók, jelentősen, közel duplájára nő az esélye a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának, beleértve a szívrohamot és az agyvérzést is.

A artériák létfontosságúak az agy vérellátásában, így azoknál az embereknél, akiknél elzáródások alakulnak ki, az érelmeszesedés kialakulásának veszélye áll fenn – magyarázza Raffaele Marfella, a tanulmány vezető szerzője.

Marfella elmondta, ez az első olyan kutatás, amely összefüggést mutatott ki az emberi betegségek és a műanyagszennyezés között. Azonban további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy a kutatók teljesen megértsék a mikroműanyagok hatását a kardiovaszkuláris egészségre, illetve azzal kapcsolatban is, hogy miként lehet csökkenteni az ilyen anyagok expozícióját.

A kutatás során 257 beteg nyaki artériájából vett mintát elemeztek, akik nyaki érműtéten estek át és 150 embernél kimutatható volt a polietilén jelenléte a plakkból vett mintákban. A résztvevőket 34 hónapon keresztül figyelték, és a szervezetükben jelenlévő polietilén mellett fokozott gyulladást is megfigyeltek náluk. Bár további kutatásokra van szükség, az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a szervezetben lerakódó mikroműanyagok jelentősen növelhetik a krónikus betegségek kialakulását.

A tanulmány rávilágít arra, hogy fontos lenne csökkenteni a műanyag használatát és más, alternatív anyagok felé fordulni a hétköznapokban, különösen a háztartásban. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legfrissebb ajánlása szerint az élelmiszerek tárolásához rozsdamentes acél és üveg tárolóedényeket érdemes használni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!