Botrány az F1-ben: megszakadhat a Red Bull és a Ford partneri kapcsolata?

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.02.22 | Sebesség | Olvasási idő: 3 perc
Botrány az F1-ben: megszakadhat a Red Bull és a Ford partneri kapcsolata?

Még február elején derült ki, hogy a világbajnoki címvédő Red Bull istálló vizsgálatot indított Christian Horner csapatfőnök ellen „nem megfelelő viselkedés” miatt. Ennek eredményéről egyelőre nem érkeztek hírek, a Forma-1 és a Red Bull motorpartnere, a Ford azonban egyre feszültebben várja, hogy végre lezáruljon a botrányos história.

Hétfőn kiadott egy közleményt a Nemzetközi Automobil Szövetség, melyben kitérnek rá, hogy nem szeretnék kommentálni a Red Bull körül kialakult helyzetet, annak rendezését tehát a világbajnoki címvédőre bízzák. Ennél sokkal egyértelműbb, ha úgy tetszik, sürgető üzenetet fogalmazott meg a Red Bull motorpartnere, a Ford – írja a Vezess.hu a Financial Times cikke alapján.

Bár a Ford hivatalosan csak 2026-ban csatlakozik az energiaital brandhez, a közös munka már kezdetét vette. Az amerikai autógyártó átláthatóságot és rugalmasságot kért partnerétől.

A vizsgálat várható végeredményéről nem ejtettek szót üzenetükben, ám egyértelműen látszik, hogy nem örülnek a kialakult helyzetnek. Ha minden kötél szakad, a Fordnak természetesen arra is megvan a lehetősége, hogy kihátráljon az együttműködésből – emlékeztet rá a Financial Times cikke. (Éppen egy évvel ezelőtt derült ki, hogy az amerikai székhelyű multinacionális vállalat a Red Bull motorpartnereként tér majd vissza a Forma-1 világába.)

Múlt pénteken Mark Rushbrook, a Ford motorsportfőnöke juttatott el egy közleményt az üggyel kapcsolatban az AP hírügynökségnek, melyben a következő állt: „Családi cégként, valamint olyan vállalatként, mely magas szintű magatartási és feddhetetlenségi normákhoz tartja magát, ugyanezt várjuk el partnereinktől is. Úgy látjuk és azt halljuk, hogy a Red Bull nagyon komolyan kezeli az ügyet. Természetesen aggódnak a márkájukról kialakult kép miatt is. Ezért indítottak független vizsgálatot, és amíg nem látjuk, hogy mi az igazság, még korai lenne kommentárt fűzni ehhez.”

Az 50 esztendős Christian Horner – aki ellen egy női alkalmazott tett panaszt – határozottan tagadta a felhozott vádakat. Csapatfőnöksége alatt egyébként hét egyéni és hat konstruktőri vb-címet nyert a Red Bull, amely tavaly a 22 futamból 21-en diadalmaskodott, Max Verstappen pedig sorozatban harmadik világbajnoki sikerét könyvelhette el, miközben rekordot állított fel azzal, hogy egymás után tíz nagydíjon győzött.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!