3 közelgő Stephen King-adaptáció, amiről te sem maradhatsz le

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.02.14 | Film | Olvasási idő: 4 perc
3 közelgő Stephen King-adaptáció, amiről te sem maradhatsz le

Hollywood mostanában egyre gyakrabban fordul az amerikai „horrorkirály” gazdag életművéhez: máris mutatjuk a közeljövő izgalmasnak tűnő Stephen King-adaptációit.

Stephen King 1974-ben publikálta első regényét, a Carrie-t, azóta pedig hozzávetőleg száz amerikai nagyjátékfilm, illetve tévészéria dolgozta fel a tengerentúli horrormágus regényeit, elbeszéléseit, novellisztikáját. A 2010-es évek második felének King-reneszánsza (ne feledjük, ekkor készült el a kultikus Az, illetve a Kedvencek temetője új mozgóképes átirata is) bebizonyította, hogy a neves bestseller-szerző hol hátborzongató, hol szívfacsaró történetei még mindig cinephile-ek millióit babonázzák meg.

Nem véletlen, hogy a következő években is számos Stephen King-adaptáció mutatkozik be a nagyvásznon, illetve a kisképernyőn.

A movieweb.com összegyűjtötte azokat a feldolgozásokat, melyeket – az alapművek, illetve a korábbi adaptációk széleskörű ismertsége, popkulturális jelentősége okán – különösen nagy érdeklődés övezhet majd. Most ebből a listából szemezgettünk.

Borzalmak városa

A Borzalmak városa (eredeti cím: Salem’s Lot) King második regénye, mely 1975-ben látott napvilágot, négy évvel később pedig kétrészes minisorozat készült belőle, méghozzá A texasi láncfűrészes mészárlás rendezője, Tobe Hooper vezényletével. 2019-ben a New Line Cinema megerősítette, hogy elkezdődtek az újabb filmverzió gyártásának előkészületei, a direktori székbe pedig az a Gary Dauberman ül, aki társíróként dolgozott az Az új, nagyjátékfilmes adaptációján. A producer személye nem kevésbé illusztris: James Wanról, a Démonok között-széria atyjáról van szó. Érdekesség, hogy a produkció eredetileg 2022 őszén debütált volna a mozikban, a premierdátum azonban 2023-ig csúszott, amikor is a hollywoodi sztrájkok lehetetlenítették el a bemutatók. Azt rebesgetik, hogy idén tényleg sor kerülhet a premierre.

Welcome to Derry

Mindenki ismeri Stephen King Az című monstre-regényének történetét: Pennywise, a gyermekhúsra szomjazó zenebohóc és a megszeppent tinédzserek gigantikussá növesztett küzdelme idestova negyven éve bilincseli le a nagyérdeműt. A legendás regény alapján először Tommy Lee Wallace rendezett szerényebb költségvetésű, de hatásos tévéadaptációt, majd 2017-ben jött Andy Muschietti két epizódra bontott, sokkal explicitebb képi világú, sötétebb tónusú moziverziója is. Szintén ő bábáskodik a Welcome to Derry című tévészéria felett is, mely 2025-ben jelenik majd meg a Max streamingszolgáltató kínálatában. A sztori az 1960-as években játszódik, a Vesztesek Klubja helyett teljesen új főszereplőkkel, s a készítők azt ígérik, most végre megismerkedhetünk Pennywise – minden bizonnyal rémisztő – eredettörténetével is. (Igaz, ez utóbbit King eredeti regénye is tartalmazta, de biztosak lehetünk benne, hogy Muschietti és csapata felülírja majd a horrorlegenda által kiötlött históriát.)

A hosszú menetelés

A hosszú menetelés Stephen King egyik első, idehaza kevéssé ismert regénye, mely egy disztópikus jövőben játszódik, középpontjában pedig egy elvetemült – sok esetben halálos – sportverseny áll. A megmérettetésen – különböző indíttatásból – rengeteg fiatal vesz részt, annak ellenére is, hogy számolniuk kell a lehetőséggel: talán nem kerülnek ki élve a titokzatos és megközelíthetetlen idegen, az Őrnagy által irányított küzdelemsorozatból. A hosszú menetelésből eredetileg George A. Romero készített volna nagyjátékfilmes változatot (még 1988-ban), de a projekt végül nem valósult meg. 2018-ban derült ki, hogy a New Line Cinema már el is kezdte saját adaptációja fejlesztését. Azóta keveset hallhattunk a filmtervről, 2023 novemberében azonban bejelentették, hogy Francis Lawrence (Constantine, a démonvadász; Legenda vagyok) látja majd el a rendezői feladatokat. Tűkön ülve várjuk a végeredményt, hiszen King egyik ragyogó korai regényéről van szó, melyre valamiért még egyszer sem csapott le az Álomgyár.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!