Meglepő összefüggés a férfiak egészsége és a házasság között

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.02.12 | Egészség | Olvasási idő: 12 perc
Meglepő összefüggés a férfiak egészsége és a házasság között

Az új év elején az emberek hajlamosak fogadalmakat tenni, a lista élén pedig gyakran az egészségesebb életmód szerepel: több testmozgás, kevesebb gyorsétel, alkohol és dohányzás. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy az egészségre egy másik tényező talán ezeknél is nagyobb befolyással van. Ez a házasság. Különösen a férfiak esetében növeli évekkel az élettartamot a tartós párkapcsolat.

Az Egy rém rendes család egész koncepciója arra épített, hogy a házasság egy borzasztó dolog, különösen a férfiak számára. Ez az elképzelés a hétköznapokba is beitta magát, pedig nem is állhatna messzebb a valóságtól.

Több kutatás is bizonyította, hogy bizony, a házasság a férfiak egészségére és élettartamára rendkívül pozitív hatással van.

A Harvard Health Publishing oldalán megjelent, témába vágó cikkből kiderül, hogy egy több mint 120 ezer amerikai felnőtt körében végzett nagyszabású felmérés szerint a házas férfiak egészségesebbek, mint azok, akik soha nem voltak házasok, vagy akiknek a házassága válással végződött, esetleg megözvegyültek. Azok a férfiak, akiknek van házastársa, jellemzően tovább is élnek, mint az egyedülálló férfiak. Ráadásul, azok a férfiak, akik 25 éves koruk után házasodnak, védettebbek, mint azok, akik fiatalabb korban mondják ki az igent, és minél hosszabb ideig marad egy férfi házas, annál nagyobb a túlélési előnye nőtlen társaival szemben. De vajon maga a házasság felelős a jobb egészségért és a hosszabb életért?

Bár nehéz biztosra menni, úgy tűnik, hogy a házasság legalább részben hozzájárul a hosszabb élethez. Vannak, akik kifogásolják, hogy az önszelekció torzítja az eredményeket, mivel az egészséges férfiak nagyobb valószínűséggel házasodnak, mint az egészségügyi problémákkal küzdők. A kutatások azonban ennek ellenkezőjét figyelték meg: az egészségtelen férfiak valójában korábban házasodnak, kisebb valószínűséggel válnak el, és nagyobb valószínűséggel házasodnak újra válás vagy a társuk halála után, mint az egészséges férfiak.

Egy másik lehetséges tényező a magány. Vajon a házasság intézménye összefügg a jobb egészségi állapottal, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy társas lényként pozitív hatással van ránk, hogy egy másik emberrel élünk együtt? Bár a tanulmányok különböző területeket vizsgálnak, a válasz úgy tűnik, hogy egy kicsit mindkettő. A nem házastárssal együtt élők általában jobban vannak, mint az egyedül élők, de a feleségükkel együtt élő férfiak egészségi állapota a legjobb.

Lehetséges magyarázatok

A jó házasságok elősegítik az egészséget és a hosszú élettartamot, a stresszes és tönkrement házasságok azonban éppen ellenkezőleg hatnak, különösen a férfiak esetében. Miért? A magyarázatok három kategóriába sorolhatók: biológiai, viselkedési és pszichológiai.

A biológiai magyarázatok középpontjában a stressz áll. A harci konfliktusok megemelkedett stresszhormonszintet termelnek, például adrenalint, ami megemeli a vérnyomást. A stressz citokinek, kis fehérjék termelését is beindítja, amelyek a gyulladásos folyamatokat indítják be. A gyulladás a szívbetegségek egyik nemrég felfedezett új kockázati tényezője, és az elvált férfiaknál magasabb a gyulladásos markerek szintje, mint a házas férfiaknál.

A viselkedési tényezők nem kevésbé fontosak. A nőtlen, elvált és özvegy férfiak nem étkeznek olyan jól, mint a házas férfiak. Kevésbé mozognak, de nagyobb valószínűséggel dohányoznak, túl sokat isznak és más kockázatos viselkedésformákat mutanak. Ezzel szemben a házas férfiak nagyobb valószínűséggel részesülnek rendszeres orvosi ellátásban és magasabb életszínvonalban.

A magány, a depresszió és a társadalmi elszigeteltség szintén hozzájárul az özvegy, az elvált vagy a soha meg nem házasodott férfiak magasabb halandóságához. Egy harvardi tanulmány arról számolt be, hogy a szociálisan elszigetelt férfiaknál 82%-kal nagyobb a kockázata annak, hogy szívbetegségben halnak meg, mint azoknál a férfiaknál, akik erős személyközi kapcsolatokkal rendelkeznek. A New England Research Institute pedig arról számolt be, hogy a férfiak 66%-a a feleségükre támaszkodik elsődleges társadalmi támaszként, csak 21%-uk támaszkodik más emberekre, és 10%-uknak nincs ilyen támasza. Nyilvánvaló, hogy a feleség kivonása az egyenletből nagymértékben növeli a férfi elszigetelődésének kockázatát.

Az elmúlt 150 évben végzett számos tanulmány egyértelműen abba az irányba mutat, hogy a házasság jót tesz az egészségnek. Nézzük, mit is jelent ez pontosan.

Házasság és a szív egészsége

A házasság védi a szívet. Na nem azért, mert az embernek nem törik össze a szívét (jobb esetben) többször. Japán tudósok arról számoltak be, hogy a soha meg nem házasodott férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint a házas férfiak. A Framingham Offspring Study jelentése pedig szintén arra utal, hogy a házasság valóban szívderítő. A tudósok 3682 felnőttet vizsgáltak 10 éven keresztül. Még a főbb szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például az életkor, a testzsír, a dohányzás, a vérnyomás, a cukorbetegség és a koleszterinszint figyelembevétele után is 46%-kal alacsonyabb volt a házas férfiak halálozási aránya, mint a nem házas férfiaké.

A Framingham-vizsgálatban a házastársi boldogság nem látszott befolyásolni a házasság általános szíverősítő hatását. Más vizsgálatokban azonban a házassági boldogtalanságot és a stresszt összefüggésbe hozták egy fontos kardiológiai kockázati tényezővel, a magas vérnyomással. Idővel ugyanis a házassági stressz összefüggésbe hozható a szív fő pumpakamrájának megvastagodásával. Érdekességként a munkahelyi stressz nem ró ekkora terhet a szívre.

A jó házasság még a koszorúér-betegséget is képes meggyógyítani, a tanulmányok szerint ugyanis jobb a túlélési esélye a betegnek egy támogató kapcsolatban.

Az American College of Cardiology 2023 februárjában hozott nyilvánosságra egy kutatást, ami szintén alátámasztja a házasság pozitív hatásait a szívre. A Coloradói Egyetem kutatói a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (Érelmeszesedési Multi-Etnikai Tanulmány) egy meglévő tanulmányának adatait vették alapul, amely 6800 45 és 84 év közötti amerikait vizsgált. Miután eltelt tíz év, a kutatók megnézték a 94 szívelégtelenségben szenvedő résztvevőt, és összehasonlították családi állapotukat a túlélési esélyeikkel a diagnózis felállításának időpontjától számítva. Ehhez figyelembe vettek más általános kockázati tényezőket is, így például a hangulatot és az életkort.

Nemcsak azt találták, hogy azok a férfiak, akik egész életüket agglegényként töltötték, nagyobb valószínűséggel haltak meg a diagnózist követő öt éven belül, hanem azt is felfedezték, hogy az özvegy, elvált vagy külön élő férfiaknál nem volt megnövekedett a halálozás kockázata. Ez azt jelenti, hogy már az is segíthet az élettartam növelésében, ha csak életük egy részében házasok voltak a férfiak. A nők esetében azonban a házasság nem befolyásolta a halálozási valószínűséget. A korreláció okainak feltárása azonban további vizsgálatokat igényel.

Házasság és a rák kialakulásának kockázata

A stressz, a depresszió, a társadalmi elszigeteltség és a szívbetegségek közötti kapcsolat ismeretében nem annyira meglepő, hogy egy (jó) házasság hogyan védheti a szívet. A rák azonban más kérdés. Valójában kevés bizonyíték van arra, hogy a házasság csökkenti a rákbetegség kialakulásának általános kockázatát. Mégis, a házasság befolyásolhatja a kimenetelét. Egy közel 30 ezer rákos esetet vizsgáló tanulmány például azt találta, hogy a nem házasoknál a diagnózis felállításakor már nagyobb valószínűséggel volt előrehaladott fázisban a betegség, mint a házasoknál. A nem házas betegek kisebb valószínűséggel részesültek kezelésben, mint a házas betegek – de még a terápiában részesülők körében is a házasság összefüggött a jobb túléléssel. Azok a betegek, akiknek a rák diagnózisakor ép a házasságuk, jobb túlélési esélyekkel rendelkeznek, mint azok, akik a diagnózis felállításakor külön élnek.

A férfiakat érintő prosztatarák tekintetében is kíváncsiak voltak a kutatók, milyen hatással van a házasság a túlélésre. Hogy kiderítsék ezt, a Miami Egyetem tudósai 140 ezer, prosztatarákban szenvedő férfit vizsgált meg. Egy 17 éves időszak alatt a házas férfiak jóval tovább éltek (átlagosan 69 hónapig), mint a külön élő és özvegy betegek (38 hónapig), míg a soha nem házasodott férfiak túlélési aránya közepes volt (49 hónap). A Harvard és a UCLA kutatói pedig hasonló eredményekre jutottak a húgyhólyagrák esetében.

Egyéb egészségügyi előnyök

Bár kevés adat áll rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a házasságnak számos pozitív hatása van az egészségi állapotra. Ezek közül kiemelkedik a mentális egészség: a házas férfiaknál alacsonyabb a depresszió kockázata, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy nyugdíjas korukban elégedettebbek az élettel, mint nem házas társaik. A házasságkötés összefüggésbe hozható a jobb kognitív funkciókkal, az Alzheimer-kór kockázatának csökkenésével, a jobb vércukorszinttel és a kórházi betegek esetében a pozitívabb kimenetellel is. Ezzel szemben az özvegység növeli a szexuális úton terjedő betegségek valószínűségét a férfiaknál, de a nőknél nem.

Ma már a szingli férfiaknak sem annyira rossz a helyzete

A kutatások azt mutatják, hogy az egyedülálló emberek, különösen a férfiak, tovább élnek, mint valaha. A múltban jellemzően az örök agglegény férfiak éltek a legrövidebb ideig, de mostanra kezdenek felzárkózni házas társaikhoz.

A szakértők úgy vélik, hogy a várható élettartam közötti különbség egyre kisebb, mert az egyedülálló férfiak ma már hozzáférnek olyan támogatáshoz és egészségügyi forrásokhoz, amelyek korábban azért voltak elérhetőek a házas férfiak számára, mert a feleségük gondoskodott róluk, például figyelt arra, hogy elmenjenek orvoshoz. Mostanra a férfiak nagyobb felelősséget vállalnak saját egészségükért, és normális dolog, ha egy férfi ügyel magára, egészségesen él, és probléma esetén felkeres szakembert.

Az özvegység terhe

A házastárs elvesztése a férfiak és nők számára egyaránt lesújtó. Ennek eredményeképpen a kutatások azt mutatják, hogy az özvegy emberek egészségi állapota valamivel rosszabb, mint a házasoké. Ez a probléma az utóbbi években egyre súlyosbodott. Senki sem tudja pontosan, hogy az özvegység élménye miért károsabb az egészségre manapság, mint a múltban, de lehetséges, hogy míg korábban több és nagyobb közösség részei voltak az emberek, ahonnan segítséget kaphattak, ma az özvegyek nagyobb eséllyel szigetelődnek el.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!