Soha nem látott pénzügyi válságot jósol a szakértő

Szász Nóri Szász Nóri | 2023.12.27 | Gazdaság | Olvasási idő: 4 perc
Soha nem látott pénzügyi válságot jósol a szakértő

Egy hatalmas buborék uralja a részvény-, az ingatlan- és a kripto piacot, amely készen áll a kipukkadásra – szól röviden és tömören egy veterán piaci elemző drámai jóslata, és a következmény szerinte katasztrofális lesz, olyannyira, hogy szerinte 2024-ben az eddig látott legnagyobb válságra számíthatunk.

„Szerintem 2024 lesz a legnagyobb összeomlás éve, amit életünkben látunk” – mondta Harry Dent a Fox News Digitalnak egy, a napokban megjelent interjúban.

Az író és pénzügyi történész az elmúlt évek túlzott kormányzati kiadásait okolta a „mindenre kiterjedő buborék” kialakulásáért a pénzügyi eszközök terén, amely szerinte ki fog pukkanni.

Az S&P 500 tavaly meredeken zuhant, de idén közel 25%-kal emelkedett, és alig maradt el az eddigi csúcsától. Az ingatlanárak szintén rekordmagasságba szöktek az elmúlt hónapokban, míg a bitcoin és más kriptovaluták értéke idén több mint kétszeresére nőtt.

„Ez az összeomlás nem korrekció lesz” – fogalmazott Dent. „Inkább a ’29-32-es szintre fog esni. És bárki, aki azt végigülte, lelőtte volna a brókerét.”

A HS Dent Investment Management alapítója szerint az S&P 500 több mint 80%-kal zuhanhat a legalacsonyabb szintre a pénzügyi válság óta, az átlagos amerikai ingatlanár a felére csökkenhet, a kriptók pedig több mint 90%-os zuhanást szenvedhetnek el.

Az ilyen mértékű visszaesés a hatóságokat arra késztetheti, hogy a jövőben kétszer is meggondolják, hogy költségvetési hiányt vezessenek-e be és mesterségesen felfújják-e az eszközárakat – mondta Dent.

„Én vagyok az a fickó, aki egy összeomlásért imádkozik, míg mindenki más nem” – mondta. „Ez egy olyan lecke kellene, hogy legyen, amit nem hiszem, hogy valaha is újra át fogunk élni. Nem hiszem, hogy még egyszer fogunk látni buborékot az életünkben.”

A The Great Depression Ahead című könyv szerzője szerint májusra egyértelműbb jelei lesznek a közelgő végzetnek. Szerinte a befektetőknek szerencséjük volt azzal, hogy a piac idén fellendült, és nagyrészt eltüntette a tavalyi veszteségeket. Ha a következő hat hónapos-egy éves periódusban kicsit kivonulunk a piacokról, és beteljesül a jóslata, akkor Dent elemzése szerint elkerülhetőek lehetnek a hatalmas veszteségek, és később hihetetlenül olcsó árakon szállhatnak majd vissza a befektetők, hogy fantasztikus hozamokat érjenek el.

A piaci hangulat az elmúlt napokban felderült, miután a Federal Reserve Bank (az Egyesült Államok központi banki rendszere) a múlt héten jelezte, hogy az infláció megfékezése érdekében befejezte a kamatemelést, és 2024-ig három kamatcsökkentést írt elő. Az infláció lecsengésének, a kamatok csökkenésének és az amerikai gazdaság recesszióból való kilábalásának kilátása arra ösztönözte a befektetőket, hogy a héten új csúcsok dőljenek meg a tőzsdén.

Dent azonban az úgynevezett puha leszállást vágyálomnak titulálta, és komoly gazdasági fájdalmakat jósolt az előttünk álló évre, amikor a Fed kamatemeléseinek teljes hatása érezhetővé válik.

Dent már egy ideje riadót fúj a piacokkal és a gazdasággal kapcsolatban, de azok nem váltak valóra. Tavaly augusztusban például arra figyelmeztetett, hogy a Nasdaq Composite több mint 40%-kal 8000 pont alá fog zuhanni néhány hónapon belül. A technológiai súlyú index októberben valóban 10 300 pontig zuhant, de azóta 15 000 pont fölé emelkedett.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!