Ez az elektromos autó lesz 2024 legjobb vétele Európában

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2023.12.20 | Sebesség | Olvasási idő: 2 perc
Ez az elektromos autó lesz 2024 legjobb vétele Európában

Az immáron több mint 20 éves hagyománynak megfelelően idén is sor került az AUTOBEST szavazásra, melynek keretében az autós szakújságírók döntik el, az adott időszakban melyik kocsi számít a legjobb vételnek az európai piacon. 2023-ban egy kínai elektromos autómárka lett a győztes.

Az AUTOBEST-díjat még 2001-ben alapították, a szakemberek pedig seregnyi fontos szempontot (például a formatervezést, a sokoldalúságot, az árat) figyelembe véve döntik el, hogy az adott időszakban melyik autó számít a legjobb vételnek az európai piacot tekintve.

A zsűri véleménye szerint 2024-ben a kínai BYD Dolphin lesz az év legjobb európai vétele. A döntőbe összesen négy modell – a Fiat 600e, a Hyundai Kona, a Jeep Avenger, és a már említett győztes – került be.

Amikor a kínai elektromos autómárka termékét jellemezték, a szakújságírók a kényelmet, a remek vezetési élményt, továbbá azt emelték ki, hogy a Dolphin kompakt méreteihez viszonyítva kifejezetten tágas utastérrel rendelkezik. A modell legfontosabb pozitívumai közé tartozik még a pénztárcabarát ár, a hosszú garancia, a megfizethető üzemeltetési költségek és a megfelelő technológiai fejlettség is. A BYD Dolphin összesen 20 057 pontot gyűjtött össze, voltaképpen orrhosszal (csupán 344 ponttal) előzve meg a másodiknak kikiáltott Hyundai Konát.

Érdekesség, hogy a díj immáron patinás történetében most először fordult elő, hogy egy kínai márka szerezte meg az első helyet. A BYD Dolphin világszerte az egyik legnagyobb számban értékesített elektromos autó, és az európai piacon is nagy vásárlóerőt vonz. A márka diadala mindennél egyértelműbben tükrözi, hogy az autópiac napjainkra tényleg szétfeszítette a különböző földrajzi-nemzetiségi határokat, s rohamos léptékben globalizálódik.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!