Újra betiltják a részvénypiaci shortolást Dél-Koreában

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2023.11.07 | Pénzügyek | Olvasási idő: 2 perc
Újra betiltják a részvénypiaci shortolást Dél-Koreában

A tilalom előreláthatólag jövő nyárig tart, a döntés hátterében pedig az a szándék áll, hogy a lakossági és az intézményi befektetők közötti részvénypiaci kereskedés kiegyensúlyozottabbá váljon.

Dél-Korea november 6-ától ismét bevezette a részvények shortolásának tilalmát, az intézkedés legalább 2024 júniusáig hatályos maradhat – értesült róla a Reuters. A döntéssel az ország kedvezőbb és méltányosabb feltételeket szeretne teremteni a helyi részvénypiac szereplői: a lakossági és az intézményi befektetők számára – közölték a pénzügyi hatóságok.

A korábbi tilalom 2021 májusában érvényét vesztette a KOSPI200 és KOSDAQ150 részvényárfolyam-indexekben szereplő, nagy piaci kapitalizációjú vállalatok részvényeivel kapcsolatos ügyletek vonatkozásában – idézi fel a Portfolio.hu. Az egyéb részvények tekintetében azonban mindmáig nem szűnt meg a korlátozás.

A shortolás során kölcsönvett részvényeket értékesítenek azért, hogy aztán kedvezőbb áron visszavásárolják azokat, s az így létrejött különbözetből profitálnak a spekulánsok.

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának (FSC) elnöke, Kim Joo-hyun nemrégiben arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy a fontosabb külföldi befektetési bankok az elmúlt időszakban tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ami felerősítette a tisztességes kereskedési fegyelem lazulásával kapcsolatos aggodalmakat. A hatóság bejelentette: egy nyomozócsoportot hoznak létre azzal a céllal, hogy megvizsgálják a külföldi befektetési bankok által végzett short ügyleteket, különös tekintettel az olyan illegális tevékenységekre, mint az úgynevezett meztelen shortolás.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!