Te fizetnél több ezret a reklámmentes Facebookért?

Szász Nóri Szász Nóri | 2023.10.31 | Életmód | Olvasási idő: 5 perc
Te fizetnél több ezret a reklámmentes Facebookért?

Tegnap borzolta a kedélyeket a hír, hogy a Meta fizetőssé teszi a két legjelentősebb platformja, a Facebook és az Instagram használatát. Azért nem kell megijedni, csak akkor kell a felhasználónak fizetnie a közösségi oldalak használatáért, ha közben semmilyen reklámot sem akar látni. A lépést az EU aggodalmaira válaszul tette meg a Meta.

Senki sem szereti a reklámokat, mostanra pedig a Facebookon vagy Instagramon való görgetés durvább lett, mint egy tv-s reklámblokk. A Meta bizniszközpontú szemlélete tönkrevágta a felhasználói élményt, de most Zuckerberg felajánlotta az európaiaknak a választás lehetőségét: a kék pirulát választják, és maradnak a reklámok, vagy inkább a pirosat, és hirdetések nélkül használják a felületet, mindezt persze havi több ezer forintért.

Most kiderül, hogy ki az, aki jobban utálja a reklámokat, mint amennyire a pénzét szereti.

A Meta ugyanis olyan fizetős előfizetést indít, amely eltávolítja a hirdetéseket a Facebookról és az Instagramról. A szolgáltatás kimondottan az Európai Unióra érvényes, amiért a felhasználóknak havonta 9,99 eurót kell fizetniük a weben, illetve 12,99 eurót iOS és Android rendszereken, figyelembe véve az ezen platformokra vonatkozó további díjakat.

Az előfizetés az Európai Uniónak a Meta hirdetések célzásával és adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatos aggályait hivatott kezelni.

A cég érvelése szerint azzal, hogy a felhasználóknak választani kell, hogy fizetnek-e a szolgáltatásért a reklámcélzás megszüntetése érdekében, vagy ingyenesen használják a szolgáltatást, de hozzájárulnak az adatgyűjtési gyakorlatához, egyértelműbben és hathatósabban teljesíti a Meta az európai adattörvények – köztük a digitális piacokról szóló törvény és a GDPR – által meghatározott szigorúbb követelményeket.

„Tiszteletben tartjuk ezeknek a fejlődő európai szabályozásoknak a szellemét és célját, és elkötelezettek vagyunk a betartásuk mellett” – írja a Meta az új előfizetést bejelentő blogbejegyzésében.

A Meta szerint továbbra is ingyenes hozzáférést biztosít termékeihez azok számára, akik nem kívánnak fizetni. A vállalat szerint a nem fizető felhasználók élménye nem fog változni, és a meglévő hirdetéspreferencia-eszközei továbbra is elérhetőek maradnak.

A reklámmentes előfizetés csak az EU-ban, az EGT országokban és Svájcban élő 18 éves és annál idősebb felhasználók számára lesz elérhető.

Kezdetben az összes összekapcsolt Facebook- és Instagram-fiókra vonatkozik majd, de a Meta végül felárat fog felszámítani a kapcsolt fiókokért. 2024. március 1-jétől kezdődően összekapcsolt fiókonként 6 eurós webes vagy 8 eurós iOS- és Android-alapú kiegészítő díjat kell majd fizetni. A vállalat szerint amíg valakinek előfizetése van, addig az adatait nem használják fel reklámcélzásra.

A Meta a hírek szerint a kiskorúakkal kapcsolatos aggályokat is figyelembe vette, és új gyakorlatot dolgozott ki a tekintetükben. Ennek értelmében november 6-tól átmenetileg leállítja a hirdetések megjelenítését a régióban élő tinédzsereknek. Arról nem közöltek részleteket, hogy a szünet mennyi ideig tart majd.

A bejelentés hangvételéből arra lehet következtetni, hogy a Meta továbbra is inkább a hirdetésekből szeretné látni a bevétele túlnyomó részét.

Valószínűleg tanultak a Netflix és a Spotify esetéből, valamint a magasnak mondható díjszabás is azt a célt szolgálja, hogy a reklámokkal tarkított, de ingyenes használat felé tereljék a felhasználókat. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a szolgáltatást csak olyan területeken indítják el, ahol szigorúan védik a fogyasztók adatait, és még akkor is csak egy opcióról van szó. A vállalat blogbejegyzésében azt írja, hogy „hisz a hirdetésekkel támogatott internetben”, és az új előfizetést kizárólag az európai szabályozásnak való megfelelés érdekében létrehozott termék színében tüntetni fel.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!