Elbocsátottak a munkahelyedről? 5 tipp, ami segít a talpra állásban

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2023.07.25 | Életmód | Olvasási idő: 4 perc
Elbocsátottak a munkahelyedről? 5 tipp, ami segít a talpra állásban

Mindenki traumaként éli meg, ha egyik pillanatról a másikra elveszíti az állását. Ilyenkor joggal érzed úgy, hogy kicsúszott a lábad alól a talaj, ugyanakkor az sem jó megoldás, ha rögvest magadba roskadsz, átadod magad a benned tomboló harag elementáris érzésének vagy épp alámerülsz az önmarcangolás bugyraiba. Néha tényleg reménytelennek tűnik egy-egy ilyen helyzet, de hidd el: van megoldás.

Akárhányszor elbocsátanak az állásodból, rengeteg érzelem fog átjárni a haragtól kezdve az önvádon és a kétségbeesésen át a félelemig. Jó, ha tudatosul benned: ez egy természetes folyamat, és nagyjából minden ember hasonlóan reagál egy ilyen szituációra. Az elemi veszteségérzet ilyenkor elhomályosítja számunkra az egész világot.

Ugyanakkor sosem jó ötlet teljesen átadni magunkat a bennünk munkáló negatív érzéseknek. Sőt, voltaképpen sokkal könnyebb kilábalni egy-egy ilyen krízishelyzetből, mint azt hinnéd.

A következőkben öt olyan tippet osztunk meg veled, melyek hasznos segítséget nyújhatnak az elbocsátás utáni rossz közérzet, depresszió és szorongás kezelésében. Egyszóval: ha megszívleled e tanácsokat, gyorsabban és eredményesebben állíthatod helyre megbillent mentális egészségedet.

Hagyj időt magadnak!

Ha elveszítetted a munkahelyed, akkor egy válsághelyzet kezdetéhez érkeztél. A gyászmunka és a talpra állás hosszú időbe fog telni, és nem árt, ha ezzel magad is előre számolsz. Egyszerűen szánj kellő időt arra, hogy levegőhöz juthass, hogy alkalmazkodhass a megváltozott életkörülményeidhez. És főként: ne ess az önvád csapdájába! Gondolj bele, ha mondjuk egy multicég bocsátott el, akkor lehet, hogy annak egész egyszerűen pénzügyi okai voltak, és a sajnálatos döntés nem is függött össze a te egyéni teljesítményeddel.

Fordulj a szeretteid és a barátaid felé!

Egyáltalán nem szégyen, ha valaki ideiglenesen állástalanná válik. Ha lehetséges, rögtön mondd el a hírt rokonaidnak, barátaidnak és szeretteidnek. Ezekben a pillanatokban egy-egy biztató, lelkesítő szó is rengeteget jelent, a környezetedben élők érzelmi támogatására pedig mindig számíthatsz.

Koncentrálj arra, ami tényleg fontos!

Biztosan neked is megvan a saját stratégiád arra, hogy miként csökkentsd a felgyülemlett stresszt. Tölts több időt a családoddal, a barátaiddal vagy a barátnőddel, próbálj ki új mozgásformákat, sportolj, napközben iktass be hosszú sétákat vagy meditálj! Valamelyik módszer nálad is be fog válni, és végül is mit veszíthetsz némi kísérletezéssel?

Ragaszkodj a rendszerességhez!

Akkor is szigorú rend honoljon az otthonodban és a környezetedben, ha épp nincs állásod! Határozd el, hogy reggelente 7-kor felkelsz, 8-kor elmész futni, 9-kor megreggelizel, és így tovább. Ha rendszerességet viszel a napjaidba, akkor nem csökken a koncentrációs képességed, fegyelmezett és precíz maradsz, így a munka világába is könnyebben illeszkedsz majd vissza.

Ne akard rögtön megváltani a világot!

Ha frissen veszítetted el a munkádat, bizonyára az első gondolatod az lesz, hogy azonnal meg kell rohamoznod a különböző állásportálokat, és minél több helyre el kell juttatnod a CV-det. Semmi baj nincs azzal, ha lelkes vagy, de próbálj meg lépcsőzetesen haladni. Először például készíts listát azokról az ismerősökről, akik elláthatnak ígéretes kontaktokkal, illetve felhívhatják rád a munkáltatók figyelmét. Ezt követően lassan, aprólékosan dolgozd ki az álláskeresés folyamatának egymást követő lépéseit! Hidd el, ha egy-egy részfeladatot sikeresen teljesítettél, máris jönnek az első sikerélmények, és az álommelóhoz vezető út rögtön simábbnak tűnik majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!