Az egyik legalulértékeltebb tápanyag, ami erősíti az immunrendszert

hüvelyesek - fehérje - egészség

Az immunrendszer állapota meghatározza, hogy különféle ingerekre milyen választ ad a szervezet. Ezt a képességet különféle új helyzetek, változások biztosításával lehet fejleszteni, ellenállóbbá tenni – szó szerint edzeni kell az immunrendszert is. Éppen ezért elengedhetetlen a változatos táplálkozás, hiszen a szervezet az emésztő traktuson keresztül találkozik a legtöbb idegen anyaggal, ami az ellenálló-képesség összefüggésében kritikus fontosságú.

Az elfogyasztott étel üzemanyagként szolgál, ezért érdemes törekedni a minőségi étkezésekre és olyan ételeket fogyasztani, amelyek nem csupán üres kalóriákat, hanem a szervezet számára hasznos tápanyagokat is bőségesen biztosítanak.

A hüvelyesek a legalulértékeltebb tápanyagok egyike

A népszerű “sztárélelmiszerek” mellett kevés szó esik a hüvelyesekről, pedig jelentős szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében.

A PLOS Medicine című folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány szerint a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonákra és zöldségekre cserélése akár egy évtizeddel is megnövelheti a 20-as vagy 30-as éveikben járó emberek várható élettartamát.

Habár számos, a szervezetre gyakorolt pozitív hatással rendelkeznek, a legtöbb embernek általában nem a hüvelyesek az elsők, amelyek az egészséges, hosszú távon is fenntartható étrend kapcsán eszébe jut. Bab, lencse, borsó, csicseriborsó – nézzük a hüvelyesek legfontosabb egészségügyi előnyeit!

Fehérje

A hüvelyesek kiváló fehérjeforrást jelentenek, amely számos biológiai funkcióhoz nélkülözhetetlen. Egy csésze 5-10 gramm fehérjét biztosít.

Rost

A hüvelyesek fontos élelmi rostforrások is – egy csésze 4-14 grammot tartalmaz. A rostok erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, csökkentik a gyulladást, szabályozzák a vércukorszintet és a súlyt, valamint javítják a gyomor-bélrendszer egészségét.

Ásványi anyagok

A hüvelyesek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a kálium, kalcium, vas, magnézium vagy a cink. Ezek alapvető szerepet játszanak az olyan folyamatokban, mint az oxigénfelhasználás és az immunműködés.

Antioxidánsok

A bab számos polifenolvegyületet (más néven egészséges növényi vegyi anyagokat) tartalmaz, beleértve a tanninokat, fenolsavakat és flavonoidokat, amelyek erős antioxidánsok, segítik a sejtek, szövetek működését, helyreállítását.

A növényi eredetű fehérjebomba remek alapanyag, sokféleképpen elkészítheted, párosíthatod. Készíthetsz belőlük mártogatóst, curry-t, levest vagy laza főzeléket is, érdemes beépíteni a hüvelyeseket az étrendedbe.

Ügyelj rá, hogy minél gyakrabban fogyassz növényi eredetű fehérjét. Ezzel nem csak a megfelelő mennyiségű protein beviteléről gondoskodsz, de sok-sok rosttal, vitaminnal, ásványi anyaggal is ellátod a szervezeted, miközben kevésbé terheled a szív- és érrendszeredet a nehezebb húsokkal. Ha nem is tudsz lemondani a húsról, válassz inkább szárnyasokat, halakat.

Olvass tovább: A #1 vitamin, hogy csúcsformában tartsd az agyad

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!