7 tradicionális húsvéti kalács a világ különböző tájairól

Szász Nóri Szász Nóri | 2021.04.02 | Gasztró & Utazás | Olvasási idő: 5 perc
7 tradicionális húsvéti kalács a világ különböző tájairól

Az elmúlt egy év az otthoni sütés robbanásszerű felfutásáról szólt, és elég nagy magabiztossággal állíthatjuk, hogy a kalács sem marad ki ebből a lendületből. Habár rajongunk a hagyományos fonott kalácsért, azért összefut a nyál a szánkban, ha megnézzük, hogy a világ más pontjain milyen péksütemény kreációk kerülnek az ünnepi asztalra.

A legtöbb ünnepnek, így a húsvétnak is megvannak a jellegzetes ételei, ízei. A sonka-, tojás- és csokinyúl túladagolás mind ugyanolyan elmaradhatatlan elemei a húsvétnak, mint a locsolkodás, és ugyanide tartozik a kalács is. A mi foszlós, szövetszerűen puha belsejű kalácsunk mellett a világ más országaiban sokféle alakot ölt ez az étel, és hát be kell hogy valljuk, szívesen megkósoltnánk mindet!

Pane di Pasqua – Olaszország

Az olasz kalács sűrű, kissé édeskés tojásos kalács, amibe jó sok ánizs kerül. A hagyományok szerint a lányoknak baba formájúra, a fiúknak pedig patkó alakúra formázzák őket, de a legtöbb internetes receptben kerekre fonják őket, középen egy festett főtt tojással.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erika Urso (@lovebitesbyerika) által megosztott bejegyzés

Colomba Pasquale – Olaszország

Szintén az olasz húsvéti hagyományok része a panettone kistestvére, a galamb formájú Colomba Pasquale. Az 1930-as években egy milánói cég sütötte először a karácsonyi panettone párjaként, így ebbe is kandírozott gyümölcsök és mandula kerül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rosalia Imperato (@caramelalafleurdesel) által megosztott bejegyzés

Kulich – Oroszország

Az ortodox húsvét sajátos süteménye a kulich, aminek formája a gombára emlékeztet. A tetejét mazsolával, cukormázzal, édességgel díszítik, a “szárat” azonban üresen hagyják, cikkekre szeletelik, majd édes sajtokkal vagy tejföllel fogyasztják.

Tsoureki – Görögország

Tojásos, édes kalács, ami nagyon hasonlít a mi kalácsunkhoz, de a szálak közé a két végén színes tojásokat rejtenek. Emellett maklepi (többféle módon lehet leírni) kerül bele, ami egy igazán különleges fűszer. Úgy készítik, hogy a vadcseresznye magját forró vízbe áztatják egy kis reszelt citrommal és narancshéjjal együtt, ami így jellegzetesen gyümölcsös ízt ad a kalácsnak.

Tsoureki – Görögország

Tojásos, édes kalács, ami nagyon hasonlít a mi kalácsunkhoz, de a szálak közé a két végén színes tojásokat rejtenek. Emellett maklepi (többféle módon lehet leírni) kerül bele, ami egy igazán különleges fűszer. Úgy készítik, hogy a vadcseresznye magját forró vízbe áztatják egy kis reszelt citrommal és narancshéjjal együtt, ami így jellegzetesen gyümölcsös ízt ad a kalácsnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ALIOMIS (@myaliomis) által megosztott bejegyzés

Hot cross buns – Anglia

Ezeket a puha kis tekercseket hagyományosan a nagyböjt lezárása alkalmából fogyasztották, és az eredete egészen a 12. századi Angliáig nyúlik vissza. Élesztővel készül a kis buci, amit mazsolával vagy ribizlivel szórnak meg, a névadó keresztet pedig általában még sütés előtt a tésztába vágják, vagy utólag fehér cukormázzal rajzolják rá.

Paasbrood vagy Paasstol – Hollandia

Szintén élesztővel készül a hollandok kalácsa, amit mazsolával és más szárított gyümölccsel szórnak meg, valamint egy jó nagy adag citrom- és narancslé is kerül bele, de ami miatt igazán egyedülálló ez a kalács, az a belsejében található marcipán, ami a péksütemény gerincét adja. Bizonyos verziókban jó sok porcukor is kerül rá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marike | OH MY PIE! (@oh.my.pie) által megosztott bejegyzés

Folar de Páscoa – Portugália

Talán a portugálok folarja a legváltozatosabb kalács a listán formáját és ízét tekintve, mert többféleképpen is készítik. Az alapok persze mindenütt megegyeznek, de míg például Portugália északi részén inkább sósan, esetleg citrommal és ánizzsal vagy épp fahéjjal készítik, addig délen az édes ízjegyek dominálnak és szegfűszeget, fahéjat, továbbá karamellt használnak hozzá. Díszítésként száraz vöröshagyma héjával főtt tojást rejtenek el benne, amit olykor egy tészta csíkkal “rögzítenek”. Süthetik egy nagy kalácsnak, de olyan is van, hogy több kisebb kalács lesz a végeredmény.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jeremiah (@jeremiahbakes) által megosztott bejegyzés

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!