Elárverezik az egykori maffiavezér, John Gotti borgyűjteményét - egy palack több ezer dollárt is ér

Szász Nóri Szász Nóri | 2021.02.23 | Gasztró & Utazás | Olvasási idő: 3 perc
Elárverezik az egykori maffiavezér, John Gotti borgyűjteményét - egy palack több ezer dollárt is ér

Egészen érdekes a közvélemény hozzáállása a maffia világához, hiszen számos egykori maffiavezér vált ikonná, mint például Al Capone és John Gotti vagy gondoljunk csak a Maffiózók című sorozat sikerére.

Egy félelmetes világ, ami mégis izgatja az emberek fantáziáját és vannak, akik hajlandóak tetemes összeget fizetni egy-egy maffia kötődésű relikviáért. Ezúttal John Gottihoz köthető ereklyék, egész konkrétan a borgyűjteménye kerül kalapács alá.

Habár John Gotti két évtizede meghalt, személye valószínűleg nagyon is ismert azok között, akik felváltva néznek bűnügyi dokumentumfilmeket és a Maffiózók epizódjait, de talán még ezen a körön túl is mond valamit az embereknek a neve, különösen a “Teflon Don” perek kapcsán, amelyek miatt az 1980-as években nagy médiafigyelmet kapott.

John „Junior” Gotti lényegében apja nyomdokait követte a családi vállalkozásban, és egy rövid ideig maga irányította a Gambino famíliát. Később nyolcszor helyezték vád alá különböző indítékokkal és hat alkalommal állt bíróság előtt, végül hét évet töltött börtönben a vádalku részeként. Szabadulása után ténylegesen maga mögött hagyta a múltat, de legalábbis jó útra tért, a kiesett bevételt pedig úgy pótolta, hogy elmesélte családja történetét, így a Gotti név örökre bekerült az amerikai szervezett bűnözés történelemkönyvébe.

A New York Post cikke szerint Junior most épp az apja borgyűjteményét árusítja ki, és a szortiment épp olyan elegáns, mint amit elvárnál egy embertől, akit Dapper Donként emlegetnek. Három tucat palack keresi új gazdáját Gotti Sr. saját kollekciójából, melyek a New York államban található Long Island szigetén üzemelő borkereskedésnél, az Enoteca LIC-nél érhetőek el.

„Teljesen elképedtem” – mondta az Enoteca tulajdonosa, Tony D’Aiuto a Postnak. „Ezek ott vannak a világ legjobb borai között.” (Amellett, hogy ő az Enoteca és a Levante, egy Long Island-i olasz étterem tulajdonosa, D’Aiuto volt Jr. védőügyvédje is.)

A The Times beszámolója szerint Gotti gyűjteményében kilenc üveg Pétrus van (köztük egy 1982-es vintage palack, aminek értékét 9200 dollárra becsülik), egy üveg 1983-as Château Lafite Rothschild (3250 dollár) és egy 1983-as Domaine de la Romanée-Conti Grands-Échezeaux (6200 dollár). Egy üveg Pétrus már el is kelt több mint 5000 dollárért.

Minden üveghez jár egy eredetiséget igazoló okirat, amely bizonyítja, hogy egykor Gotti magángyűjteményének része volt a palack. „Ezek az élő történelem darabkái. Sehol máshol nem tudod megvásárolni ezeket a borokat” – nyilatkozta D’Aiuto, aki azt is hozzátette, hogy Junior minden egyes eladott palack után a bevételt jótékony célokra ajánlja fel. Elég költséges relikviák ezek, ugyanakkor egyértelműen sokkal stílusosabbak mint egy Maffiózók stílusú melegítő szett.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!