A változás elkerülhetetlen, így vértezd fel rá magad mentálisan!

változás - mentális erő

„Az egyetlen állandó, a változás maga” – az ismert mondás az görög filozófustól, Hérakleitosztól származik, és hát tudtak valamit azok az ókoriak. A változás körülvesz minket, akár az évszakok ciklikusságára, akár az ember életére gondolunk.

A különbség azonban, hogy míg az előbbi kiszámítható, az utóbbi tele van váratlan fordulatokkal. Legyen az egy pénzügyi válság, egy koronavírus-világjárvány, vagy akár csak egyéni szinten jelentős változás, mint egy váratlan munkahelyváltás. Azonban sokat számít a változás megélésében, hogy miként viszonyulsz ehhez a folyamathoz: felkészülsz rá vagy magával sodor.

Fogadd el, hogy a megváltozott helyzet az új normális!

Azzal, hogy tagadod a változást, nem ijesztesz rá, hogy elszaladjon. Ahelyett, hogy elutasítanád a létét az egyik legfontosabb lépés, amit saját magadért tehetsz, hogy elismered a jelenlevőségét és azt, hogy hatással van az életedre. Alanna Shaikh egészségügyi szakértő egy TED előadásban, ami a Coronavirus Is Our Future címet viselte, őszintén és érthetően beszélt a pandémiáról. Egyértelművé tette, hogy az, amit most kollektíven átél az emberiség, lesz hamarosan az új normális, ezért meg kell barátkoznunk a helyzettel és hosszú távra berendezkedni. Arról beszél, hogy míg a következmények elől senki sem tud elmenekülni, elismerhetjük közben az esendőségünket, és értékeljük mindazt, amire megtanít ez a helyzet és amire felhívta a figyelmet, így például a Föld ökoszisztémájának működése. Ez a legelső logikus lépés azon az úton, ami a változás teljes megéléséhez vezet.

Nézz szembe a változáshoz kapcsolódó érzéseiddel!

Ahogy a döntések esetében, úgy a változásoknál is fel lehet sorakoztatni pro és kontra érveket. Fontos, hogy a zajban és a változással járó teendők viharában egy picit megállj, és megvizsgáld az érzéseidet az új helyzettel kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, mit érzel, tisztábban fogod látni a helyzetet, és ennek tudatában jobb döntéseket is hozol majd. A változás mértéke ugyanis olyan nagy lehet, hogy elvonja a figyelmet arról, ami igazán számít, így nincs idő az önreflexióra, pedig ez segít megőrizni a lelki jólétet a bizonytalan periódusokban is. Legyen fontos, hogy a belső élményeidre is figyelj, így megőrizheted lelki állóképességedet az embert próbáló időszakokban.

Készülj rá!

Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, de ez nem az alaptalan rettegést jelenti. Ésszerű és előrelátó intézkedésekkel felvértezni magad a váratlan szituációkra nem egy neurotikus hóbort, hanem okos döntés. Például ha van egy kis – vagy több – megtakarításod, az szinte bármilyen változásnál védőhálóként funkcionálhat, de ez persze csak egy univerzális megoldás, az egyes ember különböző élethelyzeteire egyéni válaszokra van szükság. Kérdezd meg magadtól, hogy milyen most az életed és milyennek képzeled el a későbbiekben, milyen leszel az “új normálisban”. Milyen erőforrásokra lesz ekkor szükséged, mit kell feláldoznod, hogy elérd azt, amit akarsz, esetleg lesz-e szükséged külső segítségre. Legyen egy stratégiád, hogy bármilyen akadályt elháríthass, ami a célod eléréséhez vezető ösvényen felbukkanhat, aztán tedd meg a kellő intézkedéseket.

Legyen egy támogató rendszered vagy hozz egyet létre!

Ha túlterheltnek érzed magad, ne feledd, nem kell egyedül csinálnod. A változás kezelése nem egyszerű, különösen, ha segítség nélkül akarod lemenedzselni. Ahelyett, hogy épp a változás kellős közepén gubóznál be mizantróp bábodba, inkább kérj segítséget a támogatási hálódtól – ez olyan emberekből áll, akikben megbízol, és bármilyen helyzetben készek segíteni neked. Nincs ilyened? Hozz létre egyet! Alakíts ki jelentőségteljes kapcsolatokat, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

Éld meg a folyamatot, és ne ostorozd magad!

A változás egy folyamat, és mint minden folyamatnak megvannak a maga hullámhegyei és hullámvölgyei. Van, hogy úgy érzed, semmi sem állíthat meg, máskor meg rád tör a letargia. Amikor épp rosszabb passzban vagy, ne hibáztasd magadat, ne nyomd le még jobban magadat az önsajnálat mocsarába. Lépj tovább, akkor is, ha épp nem a legjobb teljesítményedet nyújtod. Egy rossz nap nem a világvége, hanem inkább egy lehetőség, hogy hátralépj egyet, és újra próbálkozz.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!