Akár egy évtized pluszt is jelenthet az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás

egészség - prevenció - 2020

A legtöbben szeretnénk minél tovább és lehetőleg minél egészségesebben élni. Hogy ez nem mindenkinek sikerül, annak okai vannak.

Már rengeteg kutatás készült az életmód megválasztásáról és az egészség megőrzése szempontjából olyan kulcsfontosságú faktorokról, mint például a dohányzás, rendszeres testmozgás, alkoholfogyasztási szokások, optimális testsúly vagy a helyes táplálkozás, amelyek mind befolyásolják a várható élettartamot és a krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét.

Az egyik legfrissebb tanulmány azonban azt is megvizsgálta, hogy ezeknek a tényezőknek a kombinációja hogyan kapcsolódik a krónikus betegségektől mentes, hosszú élettartamhoz.

“Arra voltunk elsősorban kíváncsiak, hogy az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás nemcsak a várható élettartam meghosszabbításában játszanak-e jelentős szerepet, de az olyan krónikus betegségek elkerülésében is, mint például a rák, szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség” – mondta Dr. Frank Hu, a Harvard TH Massachusetts-i Chan Közegészségügyi Intézet professzora. A kutatók az Egyesült Államokban mintegy 73 000 regisztrált ápolónő és közel 40 000 férfi egészségügyi szakember adatait vizsgálták meg, utánkövetéssel.

Az egészséges életmód pontszámának kiszámításához használt alacsony kockázatú életmód-tényezők a következők voltak:

  • aki soha nem dohányzott,
  • naponta legalább 30 perc fizikai aktivitást végzett,
  • csak mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztott,
  • közepes volt a testtömeg indexe,
  • jó minőségű étrendet fogyasztott,

az kapta a legtöbb pontot, 5-öt. A kutatók azt vizsgálták meg, hogy ezen szempontok alapján még hozzávetőlegesen hány évre számíthatnak az 50 éves korú nők és férfiak.

Számításaikból az derült ki, hogy azok a nők, akiknek az életvitelére a fenti felsorolásból legalább 4-5 jellemző volt, ebben az életkorban még átlagosan 34 évre számíthatnak – a korábban említett krónikus betegségek nélkül. Ugyanez a prognosztizált élettartam a vizsgált férfiak esetében 31 évet jelentett (tehát összesen 50+31). Azok a férfiak viszont, akik nem az alacsony kockázatú életmód-tényezők szerint élnek, a 31 év helyett várhatóan “csupán” 24 évig élhetnek krónikus betegségektől mentesen.

A kutatók szerint a fenti feltételek nem egyforma súllyal esnek a latba. A legfontosabb tényezőként a megfelelő étrendet tartják.

“A magas rosttartalmú élelmiszerek a legelőnyösebbek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, ideértve a vérnyomás szabályozását is” – mondta Shelley Wood, a kaliforniai Santa Clara Valley Orvosi Központ professzora. Wood ezt az állítást azzal magyarázta, hogy ezek az élelmiszerek növényi alapúak és teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaznak. Ezenkívül kimutatták, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztása, például a bab, a lencse és a borsó csökkenthetik a szívbetegségek, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Azok, akik meg akarják őrizni a jó szívműködést és az egészséget, az lenne a legjobb ha elkerülnék a magas cukor-, nátrium-, telített zsírtartalmú és finomított szénhidráttartalmú ételeket. Ezért van az, hogy az elhízott emberek esetében volt a legalacsonyabb valószínűsége annak, hogy betegségektől mentesen tudjanak belépni az időskorba. A dohányzás abbahagyása két számjeggyel is csökkentheti a betegségek és a korai elhalálozás kockázatát – mutatta ki a tanulmány. A hatás természetesen annál jelentősebb minél korábban térünk át az egészséges életmódra.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!