Az egyszerű mindig bonyolult. Az egyszerű a legnehezebb.

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2019.09.02 | Gasztró & Utazás | Olvasási idő: 4 perc
Az egyszerű mindig bonyolult. Az egyszerű a legnehezebb.

A St. Andrea Restaurant üzleti ebéd kínálatát a főváros legjobbjai között tartják számon, Barna Ádám séf, és Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos úgy döntöttek, hogy idén ősszel az étterem vacsora kínálatával is még egy szinttel feljebb lépnek. Annak érdekében pedig, hogy még nagyobb kedvet csináljanak az étterem esti fogásaihoz, a divatfotóst Viszlay Márkot kérték fel, örökítse meg méltóképp a vacsora ikonikus fogásait.

„Dolgoztunk már korábban Márkkal, portrékat készített rólunk, és a legjobb fotók, amik valaha készültek a párosunkról” – emlékszik vissza Lizsicsár Miklós. „A Gourmet Fesztiválra kértük fel először, hogy komolyabb, provokatívabb ételfotókat készítsen nekünk és jelenítse meg az idei témát, ami a paprika, a sercli és a sör volt. Ütős anyag lett, innen jött az ötlet, mi lenne, ha tovább mennénk ezzel és a megszokott ételfotók helyett tisztán az alapanyagokra, egy-egy fogás központi elemére helyeznénk a hangsúlyt.”

gaszronómia - Budapest - St. Andrea

Lizsicsár Miklós és Barna Ádám

Barna Ádám séf számára sem volt kérdés, hogy mindenképpen különlegesebb ételfotók illenek ételkreációihoz. „Konyhámra gyakran használják a szokatlan jelzőt, amit én nem feltétlenül szeretek. Lehet, hogy ezek a fotók is első ránézésre szokatlanok, de nem ez adja ennek a sorozatnak az esszenciáját, ahogy az én ételeimnél sem a szokatlanság a lényeg. Vidéki szellemiség hatja át a St. Andrea konyháját, és a Kárpát-medence legizgalmasabb alapanyagait használom az elkészítésükhöz. Számomra az alapanyag tisztelete a legfontosabb, ezért is döntöttünk úgy, hogy a képeknek ezekről az alapanyagokról kell szólniuk.”

A sorozat másik célja pedig az volt, hogy kifejezze a St. Andrea étterem mottóját, miszerint az egyszerű mindig bonyolult, az egyszerű a legnehezebb.

“Márk fotóit nézve azt tudom mondani, hogy ez az elkészült képekre is igaz. Ha a kész tányérokat fotózta volna le, egyszerűbb dolga lett volna Márknak, közben pedig ezek a fotók a maguk egyszerűsége és minimalizmusa mellett tükrözik egy zseniális fotós nagyon összetett és kiforrott tudását és látásmódját. A képekből is sugárzik egyfajta ellentmondás, kontrasztosak, mégis egyensúlyban tartja őket egy központi szervező elem, az alapanyag maga. Jó érzés, hogy az ország egyik legismertebb divatfotósa velünk készítette el élete első gasztro témájú kreatív képeit” – teszi hozzá Barna Ádám.

[box] Főszerepben az alapanyagok

Kukorica – Flank steak, kukorica, jamon mangalica

A kukoricáról nem az a könnyedség jut eszünkbe elsőre talán, amit a képen látunk, ugyanilyen izgalmas, könnyed köret készül belőle, mint amit a kép sugall.

Hal – Pisztráng, joghurt, vízitorma

Tiszta ízű, nyers, hidegen néhány percet füstölt pisztráng. Vibrálóan izgalmas, “éles” ízű vízitormalével.

Paradicsom – paradicsomterrine, padlizsán, zöldek

Terrine is meg nem is. A paradicsom kirobbanóan koncentrált íze ott van a fogásban. Füstölt padlizsánnal pont olyan játékos a fogás, mint a fotó.[/box]

Barna Ádám és Lizsicsár Miklós reményei szerint az együttműködés hamarosan folytatódik, hiszen provokatív és pimasz öltetekből még bőven futja minden alkotónak. Amíg pedig érkezik az új meghökkentő fotósorozat, várnak mindenkit az étteremben az esti órákban is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!