A magyar bajusz

magyar bajusz

„Mert nem csak szőr a magyar bajusz”

Vallják a magyar bajusz társaság alapítói és támogató tagjai. Olyannyira nem, hogy a Bajusz Európa Bajnokságon külön kategóriában szerepel a „magyar” bajusz. A társaság tagjai a férfiasság és a hazaszeretet jelképének tartják bajszukat.

Sokat változott a bajusz megítélése és szerepe az idők során. Több évszázaddal ezelőtt a magyarok hozták divatba Európában a bajuszt. Mégis, manapság a fiatal férfiak többsége borostás, vagy valamilyen szakállt visel. Szilágyi Péter a Magyar Bajusztársaság Elnöke elmondta, hogy régebben a bajusz minden magyar férfi dísze volt. Az 1848-as szabadságharc leverése után a bajusz viselete a passzív ellenállás jelképe volt, de nem volt ez másképpen az 1956-os forradalom leverése után sem.

A hatvanas-hetvenes években, ha egy vendéglátóhelyen egy asztalnál 8-10 férfi ült, akik közül csak egy viselt bajuszt, a fekete kabátos rendőrök biztosan őt igazoltatták először.

A mostani férfiaknak elenyésző része visel bajuszt (legalábbis Európában) mert most a borostás arc a divat. A hagyomány összetartó ereje megszűnt, a kényelem és a praktikum került előtérbe. Egy bajszos embernek napi szinten nem csak borotválkoznia kell, hanem a bajszát is karban kell tartania.

Pedig elég csak belegondolnunk abba, hogy egy igazi magyar bajusszal rendelkező férfi naponta 5-10 percet szentel bajszának ápolására, ami lényegesen kevesebb annál, amennyi időt néhány fiatal férfi a hajának „beállítására” szán.

Néhány történelmi tény:

  • Európában a borotvált arc és a szakáll volt a divat a középkorban.
  • Amikor a huszárok példáját követve elterjedt a könnyűlovasság, a lovas katonáknak bajszot kellett növeszteniük.
  • Ha egy katonának nem nőtt sűrű bajsza, a borbélytól pótlót kellett kérnie.
  • Az I. világháború idején a katonáknak le kellett borotválniuk a bajszukat azért, hogy a gázálarcot viselni tudják.

Véleményem szerint a mostanában világszerte dívó borosta és „csupasz arc” divat szab gátat a bajusz újbóli térhódításának, no és az a félelem, ami az ápolásáról kialakulhatott a férfiakban.

Pont ebben nyújtott segítséget annak idején egy szakavatott borbély a maga szaktudásával és eszközeivel.

Legközelebbi cikkünkben a borbélymesterséghez szükséges eszközöket, felszereléseket vesszük górcső alá.

Még egy információ méltó befejezésként:

A 2013 novemberében, Németországban megrendezett bajusz-és szakáll világbajnokságon Járomi Zsolt a „magyar bajusz” kategóriában világbajnok lett.

Gratulálunk!

Pesti Borbély

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!